[text]
Täna on

t_NinaMaksimova.gifMari Ušemi esinaine Nina MaksimovaMarimaa prokuratuur takistas mari kodanikuorganisatsiooni Mari Ušem esinaist Nina Maksimovat osalemast Helsingi Ylikooli yliõpilaskonna korraldataval soome-ugri kodanikuorganisatsioonide koostööseminaril Helsingis 14. oktoobril.

Maksimova sõnul valmistus ta 11. oktoobril kella viie paiku lahkuma oma Joškar-Olas asuvast korterist rongijaama, et alustada sõitu Moskva kaudu Helsingisse. Ootamatult ilmusid tema korteri ukse taha kolm meest, kes nimetasid end prokuratuuritöötajateks. Nad väitsid, et vajavad Maksimova allkirja sanktsioonile, mis keelab tal Joškar-Olast lahkumise.

Maksimova ust ei avanud, sest ta viibis kodus yksinda ning pelgas kutsumata kylaliste visiidi tagajärgi. Tänaval kortermaja ees märkas ta veel kahte meest valvet pidamas. Mõistes, et ärasõit pole enam võimalik, helistas ta naabripoisile, et see tagastaks tema rongipileti kassasse. Pileti koos passiga viskas ta naabripoisile rõdu kaudu.

Seejärel helistas Maksimova Mari Kongressi esimehele Vladimir Kozlovile, kes oli samuti sõitmas seminarile Helsingisse, ning informeeris teda juhtunust.

Prokuratuuritöötajad viibisid Maksimova korteriukse taga umbes 45 minutit. Teadaolevalt pole teda rohkem tylitatud.

Maksimova ei tea seekordse reisikeelu põhjust. Teda on varem syydistatud mari loodususku puudutava kirjasõna levitamises. Käesoleva aasta juulis määrati Nina Maksimovale 10-päevane reisikeeld, mis võis olla seotud maride usuliidri Vitali Tanakovi vastase kohtuprotsessiga. Umbes kymne päeva eest teatas Mari Eli justiitsministeerium, et Maksimova volitused Mari Ušemi juhina võidakse tyhistada ning organisatsioon registrist kustutada. Mari Ušem on yks tähtsamaid maride rahvuslikke organisatsioone ning selle tegevuse halvamist seostatakse kohalike võimude sooviga kõrvaldada Mari Ušem tulevastelt valimistelt.


MariUver