[text]
Täna on

t_Tammiku.gifKuigi pyhapaigad on iidsed ja väärtuslikud, on neist riigi kaitse all vaevalt viiendik. Ylejäänute asukohast ja seisukorrast puudub ylevaade. Pyhapaigad hävivad nii hoolimatuse kui teadmatuse tõttu.

Põlevkivikaevanduse aherainemägi Tammiku hiies

Seni tehtud uurimistööd on näidanud, et paljude hiite olemasolust või asukohast teavad vaid yksikud vanad põliselanikud. Kui pyhapaikade uurijad ei jõua nende memmede ja taatideni lähemate aastate jooksul, kaovad paljud pyhapaigad igavesti unustusehõlma.

Kahjuks ei pea riik praegu põlisrahva pyhapaiku pyhaks ega hoia neid kui looduslik-kultuurilisi terviklikke mälestisi. Ametnikud on kooskõlastanud hulganisti ehitusi, mis lõhuvad pyhapaiku ja muudavad võimatuks nende kasutamise pyhapaigana. Lisaks on paljudest hiitest võetud kaitse alla vaid yksik kivi, puu või allikas.

Mõned näited hävimisohus hiitest

t_Paluk041.gifPalukyla Hiiemägi asub Rapla maakonna Kehtna vallas. Ajaloolise Harjumaa kõrgeima ja kaunima mäe kohta leidub rohkesti rahvapärimust.

Kehtna vald tahab Hiiemäe nõlvale ja kõrvale ehitada suure puhke- ja spordikeskuse suusatõstukite, lasketiiru, puhkemajade, parklate ja muu juurdekuuluvaga. Märkimisväärne osa hiiemetsast on juba langetatud.
t_3TM08NOV04E37Vaike.gif10217. (2004.) a. hilissygisel peatas meeleavaldus ehitustöö hiiemäel. Kohalikud põlismaalased kaebasid pyhapaiga hävitajad kohtusse. Asja arutatakse.
Vaata lisaks

t_Kunda007.gifKunda Hiiemägi asub Lääne-Virumaal Kunda linna ja kyla piiril. 1,7 km pikkuse pikliku mäe yhel kyljel voolab Kunda jõgi, teisel kyljel haigutab nõukogudeaegne kruusakaevandus ning laiuvad heinamaad. Hiiemetsa raius mäelt juba mõis.

Rahvapärimus kõneleb, et hiiemäel põletati ja maeti surnuid. Viimastel aastatel on mäelt leitud viis kivikalmet, millest yhe vanuseks arvatakse vähemalt 2500 aastat.

Kunda linn ja OY Oceanside on otsustanud ehitada hiiemäele tuulepargi. Sygavale maa sisse kaevatavatele tuulikutornidele lisaks tahetakse hiiemäele ehitada teed, elektriliinid ja parkla.
Vaata lisaks

t_Pangapank2.gifPanga panga hiis asub Saaremaal Mustjala vallas. Hiis hõlmab endas Maavalla yhe uhkeima panga ja selle lähedal meres asuva ohvrikoha. Panga hiiepyha peeti rahvarohkelt veel saja aasta eest, kuni tsaarivõimud selle ära keelasid.

Kuigi paik on looduskaitse all, pole võimud midagi ette võtnud, et takistada autode ja bussidega pangale sõitmist ja selle lagastamist. Eelmisel aastal ei kasutanud riik pangal ostueesõigust. Praegune maaomanik Alvar Sagur tahab ehitada hiide parkla, kylastuskeskuse, teed, elumajad jm. Ebaseaduslike ehitustöödega alustati juba suvel.
Vaata lisaks

t_2006_1007_164Vaike.gifKalme hiiemägi asub Jõgevamaal Põltsamaa vallas. Muinsuskaitsealusel hiiemäel asuvad kalmed ja ohvrikivi. Nõukogude ajal paigaldati mäele mandri-ENSV keskpunkti tähistav kivi ja ehitati peldik.

Mõne aasta eest lõikas Tallinn-Tartu maantee laiendus ära hiiemäe serva.

t_ebavere.gifEbavere hiiemägi asub Lääne-Virumaal Väike-Maarja vallas. Arvatakse, et just sellest hiiemäest kirjutab Henriku Liivimaa kroonika, jutustades, kuidas preestrid raiusid maha maarahva jumalakujude näod.
Väike-Maarja vald on ehitanud looduskaitsealusele hiiemäele hulga 4-6 m laiuseid sporditeid ja langetanud selleks metsa. Hiiemäel korraldatakse võistlusi ja selle kõrval meelelahutusyritusi.

Tutvu looduslike pyhapaikade pöördumisega ja võimaluse korral liitu sellega.

Loe pyhapaikadest lisaks.


Maavalla Koda