[text]
Täna on

Subaneni hõimu 68 perekonda ähvardab esivanemate maalt minemaajamine. Ajajaks on Kanada kaevanduskompanii TVI. Kõik perekonnad said kompaniilt kirja, kus nõutakse kohtuasjaga ähvardades nende lahkumist firma territooriumilt.

Subanenid on TVI-ga aastaid vägikaigast vedanud, firmale kuulub kullakarjäär. Filipiinide seaduse kohaselt on subanenide maale sisenemine ilma nende loata keelatud. Paraku on nende maale sisenetud ning subanenide vastu vägivalda kasutanud. Mullu märtsis tulistati nelja, meelt avaldavat, subaneni. Nüüd siis on mäefirma subanenide maa lihtsalt enda omaks kuulutanud.

1997. aastal ütlesid subanenide pealikud: “Meie maa on püha. See on meie igapäevase toidu allikas ja pea kõik meie esivanemad on siia maetud. Maa on kõigi olendite ja asjade allikas.”

Subanenid ehk jõeinimesed on 300 000 liikmega hõim. Nad elavad Zamboanga poolsaare mägedes, kus nende usu kohaselt asub neile Jumalast antud maa. Subanenid elavad väikseis, põllumajanduslikes kogukondades. Möödunud sajandil tõrjusid subanene uusasukad, viimasel ajal tuleb surve aga põhiliselt metsa- ja kaevanduskompaniidelt. Subanenide protestid on Filipiinide armee jõhkralt maha surunud ning sõjavägi on paljud subanenid kodust ära ajanud.

Roheline Värav