[text]
Täna on

01. urbekuud 10218 (2005)


Neljapäeval, 17. märtsil, algusega kl 10.00 toimub Tallinnas Rahvusraamatukogu konverentsikeskuse väikeses saalis konverents “Ajaloolised looduslikud pühapaigad eile, täna, homme”. Konverentsi korraldab Maavalla Koda koos Eesti Kirjandusmuuseumi ja Tartu Ülikooli ajaloo osakonnaga.

Konverentsil käsitletakse maarahva ajalooliste looduslike pühapaikade (hiied, üksikud pühad puud, kivid, allikad jms) kui interdistsiplinaarse nähtuse uurimise ja kaitsega seotud olulisemaid ja pakilisemaid probleeme.

Hiied on meie maa põlisrahva pühapaigad, mis kätkevad kultuurilisi, keskkonnakaitselisi, õiguslikke ja sotsiaalseid aspekte. Enamiku hiite täpne asukoht ja seisukord, sh säilinud väärtused, ootavad alles väljaselgitamist. Täna on teadaolevatest pühapaikadest kaitse all ligikaudu neljandik. Nendegi puhul kaitstakse säilinud väärtusi valikuliselt, pöörates tähelepanu eeskätt võimalikule arheoloogilisele kultuurikihile või üksikutele põlispuudele. Konverentsil vaadeldakse hiisi terviklike kultuuri- ja looduspärandit lõimivate kooslustena, kus teadliku inimese käitumine lähtub heast tavaõigusest.

Hiitega seotud probleemide ja vajalike tegevussuundade väljaselgitamiseks moodustas kultuuriminister Urmas Paet hiljuti riikliku hiite programmi töörühma, mida juhib Muinsuskaitseameti peadirektor Agne Trummal. Antud programmi ettevalmistamiseks on mõeldud ka eelolev konverents. Kõik kultuuri- ja looduspärandi hoidjad on kutsutud.

Konverentsil esinevad nimekad erialateadlased nagu Mall Hiiemäe Dr. Phil., Heiki Valk Dr. Phil. ja Mari-Ann Remmel M.A. Kirjandusmuuseumist ning Tartu Ülikoolist, samuti keskkonnajurist Kärt Vaarmari ning bioloog Eerik Leibak Eestimaa Looduse Fondist, sotsioloog Aare Kasemets Keskkonnaministeeriumi mõjude hindamise töörühmast ja üliõpilane Jüri Metssalu Tartu Ülikoolist.

Soovitav eelregistreerimine.

Lähem teave: tel. 56 686 892, See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

 

AJALOOLISED LOODUSLIKUD PÜHAPAIGAD EILE, TÄNA, HOMME

Konverents 17.03.2005

Tallinnas Eesti Rahvusraamatukogu konverentsikeskuse väikses saalis Tõnismäe 2

KAVA

10.00 – 10.25 Konverentsi avamine. Tervitussõnad ütlevad kultuuriminister Urmas Paet ja Muinsuskaitseameti peadirektor Agne Trummal.

10.25 – 10.50 Ajaloolised looduslikud pühapaigad – väärtused kultuuri ja keskkonnakaitse piirimail. Ahto Kaasik, Maavalla Koja vanem.

10.50 – 11.15 Hiite kaitse õiguslikud aspektid: probleemid kehtiva seadusandluse rakendamisega ning võimalikud lahendused. Kärt Vaarmari, keskkonnajurist, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige.

11.15 – 11.30 Kohvipaus

11.30 – 12.00 Hiitest ja teistest looduslikest pühapaikadest arheoloogi pilgu läbi. Heiki Valk, arheoloog, Tartu Ülikooli Arheoloogia kabineti juhataja.

12.00 – 12.30 Mentaalse maastiku objektid: mõiste ja väljund. Mall Hiiemäe, folklorist, Eesti Kirjandusmuuseumi vanemteadur.

12.30– 14.00 Lõuna

14.00 – 14.30 Hiiepärimuse sõnum tänases Eestis. Mari-Ann Remmel, folklorist, Eesti Kirjandusmuuseumi teadur.

14.30 – 15.00 Pühapaikade hetkeseisust ajaloolisel Lõuna-Harjumaal. Jüri Metssalu, Tartu Ülikooli ajalootudeng.

15.00 – 15.15 Kohvipaus

15.15 – 15.35. Kuidas hinnata hiisi kui loodusobjekte. Eerik Leibak, bioloog, Eestimaa Looduse Fondi looduskaitsespetsialist.

15.35 – 15.55 Loodus- ja kultuuripärandi kooshoidmisega seotud seaduste, strateegiate jm otsuste sotsiaal-, kultuuri-, keskkonna- ja majandusmõjude eelhindamise eeldused. Aare Kasemets, sotsioloog, Keskkonnaministeeriumi nõunik (kooskõlastamisel).

15.55.-16.30 Lühisõnavõtud: arvamuste ja ettepanekute ring riikliku hiite programmi kavandamiseks. Mida saab teha hiite jt põlisrahva looduslike pühapaikade hoidmiseks riigi, maakondade, kihelkondade, omavalitsuste, koolide ja kodanikeühenduste tasandil?  [Ettepanekuid võib saata korraldajatele ka kirjalikult].

Korraldajad: Maavalla Koda, Eesti Kirjandusmuuseum ja Tartu Ülikooli ajaloo osakond.

Lähem teave: Ahto Kaasik, tel. 56 686 892, koda[at]maavald.ee