[text]
Täna on

plakat hoimupaevad 2014
plakat hoimupaevad 2014

Porikuus algavad yle Eesti juba 26. korda soome-ugri rahvaste kultuurile pyhendatud hõimupäevade syndmused, millest Fenno-Ugria Asutuse eestvedamisel on syndimas yldrahvalik liikumine.

Hõimupäevadel on seekord hästi esindatud põhjarahvad: Fenno-Ugria Asutuse kutsel on Eestisse saabumas handi, neenetsi ja sölkupi pärimusmuusikud. Oodata on ka permikomi, ersa ja mokša, udmurdi, isuri, soome ja ungaripärimusryhmi.
Hõimupäevade avalöögina esitletakse porikuu 9. päeval Tallinnas kinos Artis Lennart Meri soome-ugri rahvaste filmikogumiku uut, täiendatud väljaannet. Linastub restaureeritud "Liivlaste lood".

Tänavugi korraldatakse tavapärased hõimupäevade filmiõhtud Tallinna kinodes Artis ja SuperNova, kus näidatakse uusi tõsielufilme ning uut udmurdikeelset mängufilmi "Pesa".

Hõimupäevade tipphetkedeks kogunevad soome-ugri pärimusryhmad suurele esinemisele, mis leiab aset 16. porikuud kell 17.00 Tartu ylikooli aulas, 17. porikuud Viljandi muusikakooli orkestrimajas ning 18. porikuud kell 17.00 Tallinna Mustpeade majas.
Udmurdimaalt saabuv noorte folk-rokkansambel Silent Woo Goore esineb klubiõhtutel 16. porikuud Tartus Genialistide klubis ja 17. porikuud Tallinna klubis Sinilind. Kloostri Aidas on 14.–18. porikuud kavas osalemisvõimalust pakkuvad hõimuõhtud.

Hõimupäeval, 18. porikuud kell 10.00 algab rahvusraamatukogus rahvusvaheline konverents "Põhjarahvad – loodus, traditsioonid ja majandus", kus esinevad põlisrahvaste esindajad, etnoloogid ja looduskaitsjad.

Põhjarahvastele on pyhendatud ka kirjanduslik kolmapäev 15. porikuud kell 18.00 Kirjanike maja musta laega saalis, kus etnoloogid Eva Toulouze ja Art Leete kõnelevad Põhjala põlisrahvaste kirjanduse eripäradest ning neenetsi kirjanikust Juri Vellast (1948–2013), esinevad handi, mansi, neenetsi ja sölkupi muusikud.
Eesti Rahva Muuseumil on Tartus kavas oma syndmuste sari: 17. porikuud avatakse soome-ugri brändinäitus ning 14. ja 15. porikuud näidatakse filme Ingerimaast. 18. porikuud uleb muuseumis perepäev "Hõimurahva tuba".

Eesti Rahva Muuseumil on Tartus kavas oma syndmuste sari: 17. porikuud avatakse soome-ugri brändinäitus ning 14. ja 15. porikuud näidatakse filme Ingerimaast. 18. porikuud tuleb muuseumis perepäev "Hõimurahva tuba".

Hõimupäevad laienevad iga aastaga: aina rohkem koole ja kultuuriasutusi korraldab hõimukuus iseseisvalt soome-ugri rahvastele pyhendatud syndmusi. Näiteks toimub Narva kolledžis tänavu hõimupäevade ajal kaks teaduskonverentsi: "Vabaduse kontsept Ida-Euroopa kirjanduses II" ning "Uralo-indogermanica". Eesti Soome-Ugri Rahvaste Ühendus korraldab rahvusraamatukogus syndmuse ARTE.

Syndmuste teateid on oodata ka mujalt Maavallast. Fenno-Ugria Asutuse poolt kylla kutsutud pärimusryhmad sõidavad paar päeva samuti mööda maakondi ning esinevad koolides ja rahvamajades, sageli koos kohalike ryhmadega.

Fenno-Ugria Asutus kutsub kõiki huvilisi hõimupäevi tähistama. Hõimupäevade märgi ja plakati võib vabalt alla laadida asutuse kodulehelt, hõimupäevade hõlmas võib korraldada sugulasrahvastele pyhendatud kultuuri- või haridusõhtuid. 

Hõimupäevad 2014