[text]
Täna on

456f3723d744e40fe62de04e9e8adb16_w320.jpg17 porikuud kell 16.00 algab hõimupäevade kontsert Viljandi muusikakooli orkestrimajas. Esinevad mari kandleryhm Šõžarvlä, permikomi kylaansambel Mitša Asõv, neenetsi, handi, mansi ja sölkupi rahvalaulikud. Samal päeval kell 18.00 tuleb Tallinnas Solarise Apollos kirjandusõhtu, kus äsja ilmunud udmurdi eeposest ja soome-ugri rahvaste proosavalimikest kõnelevad kirjanik ja tõlkija Arvo Valton ja tema soome-ugri abilised.

Laupäeval, 18 porikuud kell 17.00 on Tallinnas Mustpeade majas hõimupäevade suur pidu, kus esinevad peale eelmainitud ryhmade ka ungarlaste Hungarian FolkEmbassy ning kohalikud ersa, liivi ja seto ansamblid. Väljas on rahvusseltside teabe- ja meeneletid, pakutakse sugulasrahvaste suupisteid – kylas on kokad Handimaalt ja Liivimaalt. Sissepääs syndmusele maksab kolm kuni viis eurot, pileti saab sularahas kohapealt.

Laupäeval, 18 porikuud tähistatakse Eestis riikliku tähtpäevana hõimupäeva, mil heisatakse riigilipud. Enne Tallinna suurt pidu toimub sel päeval rahvusraamatukogus kella 10.00–15.00 ka ettekandekoosolek „Põlisrahvad, traditsioonid ja majandus“. Esinevad etnoloogid Eva Toulouze, Art Leete ja Anzori Barkalaja, õigusteadlased Vladimir Krjažkov (Moskva) ja Dmitri Harakka-Zaitsev (Isurimaa), ajaloolane Nina Nesterova (Komimaa). Konverentsile on oodatud kõik huvilised, kuid eelnevalt tuleb end osalemiseks kirja panna aadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..

Hõimupäevad lõpetab 31 porikuud kell 17.00 Eesti teatri- ja muusikamuuseumis toimuv kammermuusikute esinemine „Hõimurahvaste klassika“. Pärnu muuseumis on avatud näitus „Veelinnurahvas. Lennart Meri soome-ugri filmirännakud 1969–1988“. 17. porikuud kell 18.00 algab seal ersa-mokša ansambli Merema kontsert, enne seda on „Veelinnurahva“ töötuba lastele.

Eesti Rahva Muuseum tähistab hõimupäevi oma syndmuste sarjaga: kavas on filmiõhtud, 17 porikuud kell 17.00 avatakse soome-ugri brändinäitus „Karu, Õ ja Joškin kot“, 18 porikuud on kavas perepäev „Hõimurahva tuba“. Avatud on ka fotonäitus Tatarimaa maridest. 22 porikuud kell 18.00 tuleb ERMis Lennart Meri soome-ugri rahvaste filmikogumiku uue väljaande esitlus.

Hõimupäevi tähistatakse Eestis, Soomes ja Ungaris juba alates 1928. aastast. Hõimupäevade eestvedajaks on MTÜ Fenno-Ugria Asutus, kuid hõimurahvastele pyhendatud yritusi korraldatakse yle Eesti ka paljudes koolides ja rahvamajades. Hõimupäevade liikumisega on yhinenud eri valdkondade yhendused ja asutused, näitamaks yles poolehoidu soome-ugri sugulasrahvastele ning toetada neid oma elma ja keele hoidmisel.

Allikas: Fenno-Ugria