[text]
Täna on

Sündmustesarja „Raikküla kärajad 800“ (vthttps://www.facebook.com/Raikk%C3%BCla-k%C3%A4rajad-1601222403523538/) avab Maavalla Koja ja Härjapea Koja korraldatav mälestuspäev 15. augustil.

Sari tugineb Läti Henriku kroonika järgmistele lausetele:

„Õndsa neitsi taevaminemise päeval [15. 08. 1216] aga tungisid nad Harju provintsi , mis on keset Eestimaad, kus ka kõik ümbruses asuvad hõimud tavatsesid Raikkülas iga aasta nõupidamiseks kokku tulla. Kui me sinna jõudsime, jaotasime oma sõjaväe nii kõiki teid ja külasid kui ka selle maa provintse pidi laiali, pannes põlema ja laastates kõik, tappes, mis meessugu, võttes naised ja lapsed kinni, ajades palju kariloomi ja ka nende hobuseid ära.“

Henrikult saame teada, et Harjumaa, kuhu rüüstama mindi, oli tuntud selle poolest, et seal, täpsemalt Raikkülas peeti kärajaid, mis olid tõenäoselt kas kogu Maavalla või selle põhjaosa vanemate kokkutulekud, seega Maavalla esinduskogu. Et meieni on kandunud see teadmine just seoses rüüsteretkega, on kohane sündmustesarja alustada mälestuspäevaga.


KAVA

10.00 Rüüsteretkes hukkunute mälestamine
11.30 Lõuna
13.00 Kõnekoosolek „Mis oli ja mis ei olnud 800 aastat tagasi“ ja Maavalla Koja kihelkonnanimede väljakuulutamine.

Mälestuspäeval osaleb Kaitseliidu Rapla malev, laulavad ja pilli mängivad Edakai Simmermann, Lauri Õunapuu, Celia Roose ja Kairi Leivo.

Vt: https://www.facebook.com/events/889148561190856/


liivimaakroonika-raikkyla
liivimaakroonika-raikkyla
Arvata on, et muiste toimus koos kärajatega ka kauplemine ja pidutsemine, kui juba kauge maa tagant kokku oli tuldud. Nii otsustasimegi korraldada Raikkülas ka ürgturu.
Maavalla Ürgturg on maarahva kokkutulemine, kus kaubeldakse, tehakse käsitööd, näidatakse põlistõuge ja peetakse pilgarit nagu maarahvas muiste. Maavalla Ürgturg taasloob tükikese maarahva pärimuslikust ja ürgsest elust-olust, et ka tänapäeva inimesed lastest raukadeni saaksid tunda selle hõngu. Niiviisi jõuame oma juurte juurde.

Maavalla Ürgturule oodatakse kauplema, veiderdama, jutustama, ravitsema, vanu töid õpetama, pilli mängima ja laulma neid, kes pakuvad laias laastus sedasama, mida turul või laadal on pakutud aastasadu, alates 9429. (1216.) aastast. Turuliste sobivuse üle otsustavad turu emand ja isand.

Nii turu tegelastel kui külalistel olgu mõnus olla, sulagu nad üheks tururahvaks kokku. Ajalugu ja pärimus ei ole midagi surnut ega pühalikku, vaid osa meie maarahva elust, mida salaja mäletab meist igaüks. Tarvis on see vaid enda seest üles leida.

Ürgne turukauplemine tähendab lisaks ostmisele-müümisele ka vahetamist (näiteks ka hea jutu vastu), kinkimist, oma kauba või oskuste näitamist või proovida andmist. 800 aasta eest oli rahal hoopis teine tähendus kui praegu. Saagu see jälle nii.
Turul kaubeldakse pärimusliku käsitöö toodetega (loomult iidsed materjalid ja kaubad): puuasjad, sepatööd, nahakaubad, riided jm; vanad aia-, looma- ja põllusaadused, omaküpsetatud leib (taluturg). Näidatakse ja õpetatakse vanu käsitööoskusi.

Oodatud on ka õllepruulid, pudrukeetjad, kõrnepraadijad, muu pärimusliku toidu valmistajad. Ühekordsed nõud võiksid olla laastust, puust või tohust. Kõlbavad ka muud looduslikud materjalid, hädapärast ka looduslikult hävivad (nt paber ja papp).

Toimub ka loomanäitus (koos kauplemisega, kui on soovi). Oodatud on kõik Maavalla põlistõud.

Ürgturg toimub Raikkülas mõisahäärberi taga, Maavalla kalendri järgi aastal 10229 (2016) 20. põimukuud (august) kell 10-19.

Turuemand on Liina Meta Kuuskman, turuisand Anzori Barkalaja.

Lähemalt saab teada Liina Meta Kuuskmanilt, See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud., telefon 53007081
Ürgturg on kaubitsemise- ja pilgaripidu kogu maarahvale.

Vt lähemalt: https://www.facebook.com/events/1791865591032434/


Mõlema sündmuse korraldamisega kaasnevad kulutused. Ka Ürgturg on kulukas, sest tegemist pole tavalise laadaga. Ürgturul toimuvad mitmesugused õpitoad ja muu tasuta tegevus.
Seepärast kuulutab Maavalla Koda välja korjanduse Raikküla sündmuste toetuseks 15.07.2016 – 15.08.2016. Annetused tuleks kanda Taarausuliste ja Maausuliste Maavalla Koja kontole Danske pangas EE523300333805270003, lisades selgitusse märgusõna „Raikküla“.
Oleme väga tänulikud iga annetuse eest.