[text]
Täna on

Hantõ-Mansiiskis lõppesid Jeremei Aipini (pildil) romaani põhjal vändatava mängufilmi võtted. Film tööpealkirjaga “Hantide saaga” jutustab Põhja põlisrahvaste ylestõusudest Nõukogude korra vastu, vahendas Fenno-Ugria.

Romaani “Verise lume jumalaema” ainetel filmilavastaja Oleg Fessenko käe all valmiv film on esimene Aipini ekraniseering ja yhtlasi ka esimene linateos, mis räägib Obi-äärsetest soome-ugri rahvastest hantidest ja mansidest.

Film põhineb möödunud sajandi 30-ndail aastate tõsielusyndmustel, mis pole Venemaa ajaloos seni valgustust leidnud – sellest, kuidas põlisrahvad ei tahtnud alluda Nõukogude võimule ja põhjapõtrade kollektiviseerimise nõuetele.

Filmi esimene osa võeti yles novembrikuus Valgevenes, kuna sealsed sood ja metsad meenutavad produtsent Oleg Uruševi sõnul enim Siberi omi. Teise osa filmimine Handi-Mansimaal oli aga paras katsumus. Eritehnika operaator Sergei Borodin nentis, et tehnika töötas -52°С juures oma võimete piiril.

Handi-Mansi autonoomse ringkonna duumasaadiku ja Põhja põlisrahvaste assamblee juht Jeremei Aipin kommenteeris filmi loomist sõnadega, et ta saab aru erinevustest filmi ja romaani vahel, sest kino on kirjandusest hoopis erinev žanr.

Venekeelne videouudis

Vesti-Tjumen - Fenno-Ugria