[text]
Täna on

TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakond korraldab 4. jõulukuu päeval algusega kl 10 Viljandi Pärimusmuusika Aidas rahvusvahelise teadussyndmuse KUI KÄSITÖÖ KOHTUB TEADUSEGA: AJALOOLISED RÕIVAREKONSTRUKTSIOONID.

Syndmuse eesmärk on tutvustada meie naabermaade ajaloolisi rõivataastamisi ja eelkõige kysimusi ning raskusi, mis võivad nende valmistamise käigus yles kerkida. Oma töödest kõnelevad muinasteadlased Jaana Riikonen (Soome), Irita Žeiere (Läti) ja Viktoria Holmqvist (Rootsi), käsitööline ja kudumiuurija Leena Hammarlund (Rootsi) ning kudumitaidur ja Boråsi ylikooli doktorant Martin Ciszuk (Rootsi).

Enamikul esinejatest on lisaks ajalooharidusele ka käsitööalane ettevalmistus. Mis sellisest kooslusest synnib ja kuidas käsitöö ning teadus yksteist vastastikku toetavad, saab kuulda ja näha ettekannete käigus. Käsitlemist leiavad Soome ja Läti muinasaegsed arheoloogilised rõivaleiud ning taastamised, 14. saj Pomerania Eriku kõlavöö, Shetlandi 17. sajandi taastatud rabaleid  ja 18.  sajandi trykitud puuvillaste ja koekirjaliste siidkangaste taastamine ning kasutamine rõivastuses.  Mitmete esinejate ettekanded on ilmestatud kudumite näidistega.

Syndmuse ajal saab Pärimusmuusika Aidas tutvuda Eesti vanaaegsete taastatud rõivastega valikuga.

Kuulama on oodatud kõik käsitöö- ja  ajaloohuvilised. Syndmuse töökeel on inglise keel.

Kultuuriakadeemia asub Viljandis Posti tn 1.

Kava ja muu teave

Lisateavet ammab TÜ VKA rahvusliku käsitöö osakond, Ave Matsin (tel 435 5259; 526 2510), See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.