[text]
Täna on

t_LendoravIissaarel_ReinMaran.gifTeisipäeval, 26.03. algusega kl 18 toimub Tartus kinos Cinamon Rein Marana värskete hiiefilmide esitlus. See on ainus kord, kui suurel linal näidatakse koos juba esilinastunud Hiite lummust (60 min) ja filmi Looduslikud pühapaigad Eestis (45 min).

Filme tutvustab vanameister Rein Maran. Myygil on filmidest valmistatud DVD.

Kino kassas läheb vabamyygile vaid mõnikymmend piletit. Filmi lehekylg ja piletite myyk Cinamonis.

Syndmuse korraldab Hiite Maja sihtasutus ja Tartu Ülikooli looduslike pyhapaikade keskus. Syndmust toetab Kesk-Läänemere programmi projekt Cult Identity.

HIITE LUMMUS, 60 min, 2013
Filmirännak viib vaataja eestlaste loodus- ja pärimuselma pyhadesse paikadesse - hiitesse. Hiit kaitses maarahva usundikombestik ning sealne loond sai puutumatuna areneda. Seetõttu on kujunenud igast hiiest kohaliku ilmastiku-, mullastiku- ja veeolude mõjul omanäoline ökosysteem. Paljud hiied on hästi säilinud tänaseni, ent mõnest on alles vaid yksikud märgid maastikus. Filmis avaneb samm-sammult meie peamine rikkus - meid ymbritseva loodusliku elu mitmekesisus. See on rikkus, mille väärtust me tasakaalukuse ja sisemise väe allikana kaugeltki alati ei mõista. Selle rikkuse tajumise ning soomeugrilaste põhjamaise elutunnetuse omapära on midagi niisugust, mida tasub enesele teadvustada ka tänapäeva tormakas elurytmis.

LOODUSLIKUD PÜHAPAIGAD EESTIS, 45 min, 2013
Eestis on teada yle 800 hiiepaiga - muistse loodusliku pyhamu ning lisaks paar tuhat yksikut pyhapuud, ohvrikivi, raviallikat ja muud looduslikku pyhapaika. Kuidas on jõudnud nende tundmine tänapäevani? Kui palju neist teatakse? Kuidas neisse suhtutakse? Mil viisil mõtestatakse? On neil nyydisaegse inimese jaoks mingit tähtsust ja kui, siis missugust? Selle yle mõtisklevad looduslike pyhapaikadega tegelevad uurijad ning teadlased. Filmis esinevad Rein Einasto, Mall Hiiemäe, Ahto Kaasik, Tõnis Lukas, Jüri Metssalu, Jaanus Paal, Mari-Ann Remmel, Uudo Timm, Kadri Tüür, Heiki Valk.

„Hiite lummuse" tegid

Käsikiri ja korraldus   Rein Maran
Kaameramehed    Rein Maran, Tõnu Talpsep, Ants Tammik
Nõustasid   Ahto Kaasik, Heiki Valk, PhD
Helilooja   Pärt Uusberg
Heli järeltöötlus   Tiina Andreas (Film Audio)
Montaaži järeltöötlus   Avo Kokmann (Datavision)
Toimetaja ja monteerija  Margit Maran
Produtsent    Rein Maran
Tootja     GAVIAFILM 2013

Kuva: lendorava pesapuu hiiemetsas, Rein Maran