[text]
Täna on

Mustvee gymnaasiumis on tava igal sygisel hingedeaega tähistada. Selle traditsiooni väljakujunemise eest võlgneme tänu praegusele raamatukoguhoidjale Õie Vooderile, kes oli koostanud huvitava kava, kirjutas Vooremaas Eha Nõmm.

Sygis on rahunemise aeg, ka koolielus pole sel ajal niisugust kiirust nagu näiteks kevadel, mil õppeaastast kokkuvõtteid tegema hakatakse.

Teemahommikut viisid saalis läbi peamiselt 8. klassi õpilased Kristina Pint, Sigrit Jermoškin, Kristina Borodina, Marge Pärn, Edgar Tarelkin, Ats Teppan, Mait Turja. Sama klassi õpilaste otsustada oli ka see, millisest klassist alates võiks syndmusel osaleda. Leiti, et alates kolmandast. Ilmselt oli otsus õige, sest ka kõige noorematele oli esinejate jälgimine jõukohane.  Deivi Tuppits 11. klassist esitas meeleolult sobivaid laule,  mida ise kitarril saatis. Neidude ansamblile mängis kitarrisaadet Tiido Korsten, lauljateks Liis Tamm, Evelin Kütt, Liis Hanst ja Elery Kivimurd. Laulmine oli õpilaste endi algatus ja proove oli jõutud piisavalt teha, sest esinemine oli haarav.

Luuletustest kuulsime näiteks Silvia Kello "Koduõue loitsu" ja Lea Taburi "Mu hing saab toitu tunde tugevusest". Saime teada sedagi, et hingedepäev on seotud ka mardi- ja kadripäevaga. Kui sandid ringi käivad ja vitsaga pereliikmeid löövad, soovides "Tooreks, terveks!", siis see ongi puudesse tekkinud uue elu ehk (hinge)jõu edasiandmine inimestele. Ja juba hingedepäeval tuleb hakata uskuma uude kevadesse!

Lõpuks tõusti pysti, et oma hingel oleks lahedam olla. Loeti kooris yhine hingedele pyhendatud loits.


Vooremaa