[text]
Täna on

t_Kiik.gifYlehomne suvistelaupäev juhatab sisse suvistepyhad, mida kutsutakse veel suvepyhadeks, kasepyhadeks, meiudeks, karjasepyhaks, tõupyhaks ning Maavalla põhjaservas kiige- ja munadepyhadeks.

Suvisted on liikuvad pyhad ning jäävad ajavahemikku 10.05. – 14.06.

Suviste tähendus on Põhja- ja Lõuna-Eesti jaoks erinev. Lõunas on see eeskätt suve vastuvõtmise ja naiste pyha, Põhja-Eestis lisaks muna- ja kiigepyha.

Tundelaengult on suvisted sarnased munapyha, leedo ja jõuludega. Suvisteid oodatakse rõõmsa ootusärevusega ning elevus pysib terve pyhadeaja. Inimesed on rõõmsad, sõbralikud ja avatud. Suvisterõõmuga seondub teatav pyhalikkuse tunnetus, millist tänapäeva Eestis kohtab yha harvem.

Suvistelaupäeval koristatakse kogu elamine erilise hoolega, isegi hoovid ja jalgrajad pyhitakse puhtaks. Tehakse karjasekakku, munavõid jm pyhadetoitu. Põhjas on nyyd viimane aeg parandada või ehitada kiige. Käiakse saunas. Haljaste okste ja lilledega koos tuuakse koju elujõudu ja edenemist. Noori kaski ja kaseoksi, harvem toomingaid, kadakaid, kevadlilli, võhumõõku ja kalmuseid pannakse tubadesse, õue, õueväravasse, katuseräästasse, peenarde vahele, kiige juurde ja vahel isegi kõrvalhoonetesse.

Setumaal on suvistelaupäev kevadise pekopyha aeg. Kohati on naised ja mehed pidanud seda eraldi. http://www.maavald.ee/maausk.html?rubriik=61&id=1267&op=lugu

Nii suvistel kui leedol viivad poisid salaja väljavalitu akna alla noore kasepuu – armukase. See on märk kosjamõtetest. Kui tooja on tydrukule meeltmööda, viib ta kase tuppa või seob hommikuks selle kylge vöö.

Esimesel pyhal ei tohi tube pyhkida. Lõuna-Eestis kogunevad naised kergopeole omi asju ajama. Päeval käiakse perega omaste kalmudel. Setus on sel puhul kombeks kalmud kaseokstega yle pyhkida ja ääristada. Kalmudel võetakse einet, mille hulgast ei tohi puududa keedetud munad. Õhtul kogunetakse kiikuma ja tantsima.

Teisel ja kolmandal pyhal käiakse sugulastel kylas ja pidutsetakse kiige juures.

Härjapea koda ootab maausulisi laupäeval Virumaale Mahu kihelkonna Tammealuse hiide suvistelaupäeva pidama.

 

Maavalla Koda