[text]
Täna on

Maavalla koda kuulutab välja fotovõistluse “Maavalla hiied 10221 (2008)”.

t_03v21__100Vaike.gifFotovõistluse eesmärk on jäädvustada meie rahva looduslike pyhapaikade ilu ja valu ning suunata inimesi märkama esivanemate väekohtade varjatud väärtusi.

Hiied, yksikud pyhad puud, kivid, allikad, ristipuud ja muud looduslikud pyhapaigad kätkevad endas loonalisi ning asise ja vaimse elma väärtusi, mis ootavad avastamist. Märkamist vajab seegi, kuidas inimene pyhapaiku hoiab ja kasutab, olgu siis esivanemate heade tavade vaimus või hoopis teadmatult ja hoolimatult.

Osalejad
Osalema oodatakse kõiki hiiesõpru, välja arvatud korraldajad ja hindamiskogu liikmed. Töid hinnatakse kahes jaos: noored kuni 16-aastased (kaasa arvatud) ning vanemad.

Tähtajad
Fotode esitamise viimane tähtaeg on selle aasta 31. porikuud (31.10.10221). Pilte saab yles laadida Maavalla koja pildilehel http://www2.maavald.ee/pildid/ alates sygiskuu 1. päevast (01.09.). Võistluse tulemused kuulutatakse välja ja auhinnad antakse kätte kooljakuu lõpus - jõulukuu alguses Tartus. Syndmuse täpse aja ja koha anname teada kooljakuu (11.) algul Maavalla koja kodulehel ja listides.

Millised peavad pildid olema?

  • pildi kylgede suhe peab olema 3:2 või 4:3
  • pildi laius peab olema vähemalt 3000 pikslit (noortel lubatu 2000)
  • pilt peab olema täiskvaliteedilises JPG formaadis
  • pildi suurus peab jääma alla kahe megabaidi

Pilt ei tohi olla digitaalselt muudetud (lubatud on heleduse, kontrasti ja tonaalsuse kohendamine). Yks osaleja võib saata kuni kymme pilti.
Pildifail peab olema nimetatud järgmiselt: vanusejaotus_pildinimi_autorinimi.laiend
(Näiteks: A_hiiekivi_KaurKyyp1.jpg).

Mida pildistada?
Fotole võivad olla jäädvustatud ajaloolised looduslikud pyhapaigad: hiied, yksikud pyhad puud, allikad, kivid, ristipuud, samuti hiljuti asutatud looduslikud pyhapaigad ja kurepesadega postid, millele seotakse paelu. Pilti võib teha ka pyhapaika toodud andidest ja raviesemetest, inimestest pyhapaigas jõudu kogumas, ande jätmas, ravimas, tuld tegemas, nõu pidamas. Pildile võib pyyda ka pyhapaigas toimuvat reostamist, hävitustööd ja selle jälgi.
Pildistatav paik või ese peab olema äratuntav.

Pildi sisestamine
Pildi sisestamisel tuleb täita kõik teabeväljad.

Pyhapaiga asukoht, samuti asukoha kirjeldus on väga olulised ja lisavad pildile kui olukorra jäädvustajale kindlasti väärtust.

Pildi muudavad väärtuslikumaks samuti selle saamise lugu (paigast teadasaamine, selle otsimine ja pildi tegemine), samuti koha lugu või lood, millest selgub, et tegemist on pyhapaigaga, samuti jutustaja(te) nimed, elukohad ja synniajad või viide teabeallikale.


Mis on Maavald?
Maavallaks on maarahvas nimetanud oma kodumaad. Lisaks Eesti vabariigi maa-alale hõlmab Maavald praegu Venemaal asuvaid Vadja- ja Setomaad ning Lätti jäävaid ajaloolisi maarahva kylasid.

Piltide kasutamine
Maavalla kojal on õigus tasuta kasutada võistlusele saadetud pilte võistluse tulemuste avalikustamisel meedias, Maavalla koja võrgulehel ja trykiväljaannetes ning koja korraldatavatel näitustel ja muudel harivatel ja mitteärilistel ettevõtmistel.

Auhinnad
Noorte ja vanemate arvestuses antakse välja esimesed auhinnad. Eriauhinnad antakse järgmistes ryhmades: puu(d), kivi(d), veekogu, kaitstavad liigid pyhapaigas, annid, hiietavad, hiie valu.

Fotovõistluse hindamiskogusse kuuluvad

Mall Hiiemäe, Eesti Kirjandusmuuseum
Marju Torp-Kõivupuu, Tallinna Ülikool
Elo Liiv, Eesti Kunstiakadeema
Sulev Oll, Maaleht
Arne Ader, loonapiltnik
Ahto Kaasik, Maavalla koda

Looduslike pyhapaikade ylevaate ja muud asjakohast teavet leiab Maavalla koja võrgulehelt:
http://www.maavald.ee/maausk.html?op=rubriik&rubriik=20

Lähem teave:
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Pilt: Iidne kynnapuu Võnnu kihelkonna Kiigeoru hiiesalus