[text]
Täna on

t_ViruSaru.gifEga sent pole raha ja prussakas liha – sellist vigurijuttu oli Viru Säru hommikust õhtuni täis, kirjutas EPLs Rein Sikk.

Eesti vabariigile Ene Ergma isikus anti Viru Säru pärimuspeol yle eriline synnipäevakingitus – viis meetrit ehk nelisada rida käsitsi kirja pandud regilaulu.

400 rea pikkune regilaul “Viru regi”, mis Jänedal pärimuspeol ka ette kanti, valmis rahva yhistööna. Laulu loomiseks saatis 650 inimest 6500 rida värsse ning pole teada, et kusagil mujal maailmas oleks mõnele riigile sel kombel erilist synnipäevakingitust valmistatud.

Kaheksa tundi kirjatööd

Rahva yhisloomingu kandsid Jänedal ette Lahemaa rahvamuusikud ja rahvalauluansamblid Tink-Tingadi ning Kadrina Kadrid. Laul võttis neljakymne minutiga kokku Eesti nyydisajaloo ning Virumaa ilu ja valu. Esimest korda kõlas “Viru regi” vabariigi synnipäeval Rakvere Kolmainu kirikus.

Regilaulu kirjutas viie meetri pikkusele paberirullile Rakvere kunstnik Tiiu Veersalu, kulutades selleks kaheksa tundi ja kaks markerit.

Riigikogu esimees Ene Ergma ytles erilist kingitust vastu võttes, et annab “Viru regi” yle riigikogu raamatukogule. ““Viru regi” tekst on nii hea ja hariv, et selle läbilugemine võiks kohustuslik olla igayhele, aga selle läbi lugenud muulane võiks suisa automaatselt kodakondsuse saada,” sõnas Ergma.

Nädalavahetusel Jänedal toimunud Viru Särul oli yheteistkymnes. 1986. aastal esimest korda toimunud peost on nyydseks saanud Eesti pikima ajalooga autentse pärimuse pidu.

Tänavune Säru oli rahateemaline, mis tähendas, et kavas olid pärimuslikud laulud, tantsud, mängud ja naljad rahast, rikkusest ja vaesusest. Vaadata sai Eesti ajaloomuuseumi näitust “Mynt ja ehe eesti rahvatraditsioonis”, kuulata sai Ivar Leimuse ja Pille Kippari rahajutte.

Peale Eesti kroonide liikusid peol ka sellised imelised rahad nagu Jänedal pidustuste puhuks vermitud 11 täkku ning Vihulas valmis värvitud tink ja tingadi. Nii laulmise kui ka tantsimise ning ilusa silmavaate eest raha kysimine oli särupäevadel igati soositud.

Pilt: Viru regi esitus Jänedal. Maavalla koda


Eesti Päevaleht