[text]
Täna on

Fenno-Ugria Asutuse eestvedamisel leiavad järgmise nädala vältel yle Maavalla aset erinevate soome-ugri ja samojeedi rahvaste kultuure tutvustavad iga-aastased hõimupäevade syndmused, millega soovitakse pöörata tähelepanu maarahva lähimatele sugulasrahvastele ning tugevdada hõimurahvaste vahelisi sidemeid.

Marimaalt, Mordvast, Udmurtiast, Handi-Mansimaalt, Karjalast, Ida-Soomest ja Ungarist kohale saabunud pärimusmuusikud esinevad, hõimurahvaste kirjanike ja nende loominguga saab tutvuda kirjandussyndmustel, kinos Artis on kavas soome-ugri filmikava ning avatud on mitmed näitused. Sugulasrahvastele pyhendatud ettevõtmised toimuvad yle kogu Eestimaa koolides, rahvamajades ja raamatukogudes.

Hõimupäevad avatakse esmaspäeval, 11. porikuud kell 17.30 Eesti Rahvusraamatukogus Eesti Kunstiakadeemia viimaste aastate soome-ugri uurimisreiside ainesel põhinevate näitustega „Komiromantika“ ja „Ungarit otsimas“. Samal päeval kell 16.00 avatakse Eesti Kunstiakadeemia vahendusel Tallinna ylikooli akadeemilises raamatukogus näitus Setumaa tsässonatest ja kirikutest 17.-21. sajandil.

Hõimupäevade peasyndmusteks on järgmisel nädalalõpul yhisesinemised 14. porikuud kell 18 Tartu ylikooli aulas ja 15. porikuud kell 19 Viljandi Pärimusmuusika Aidas. Laupäeval, 16. porikuud kell 15 algab Tallinnas Pirita Lillepaviljonis kõikide kylaliste osavõtul suur hõimupäev, kus on võimalik lisaks muusika nautimisele õppida tantsusamme, tutvuda Eestis tegutsevate soome-ugri seltside tegevusega, osta soome-ugri teemalisi plaate ja trykiseid, suhelda sõpradega ja maitsta soome-ugri rahvaste roogi.

Pärimusmuusika- ja teatrisõprade rõõmuks oleme Eestisse kutsunud kolm lauljat Soome rahvamuusikaryhmast MeNaiset muusikalise etendusega Laulukaupmees, mis räägib Soome rahvaluuleuurija Armas Otto Väisäneni kogumisretkedest Soome, Mordvasse ja Setumaale. Väisänen, kelle synnist täitub tänavu 120 aastat, oli muuhulgas setu lauliku Hilana Taarka lauluvaramu avastajaks ja talletajaks. Mia Pätsi lavastust võib näha 14. porikuud kell 18 Tallinnas Eesti Draamateatri maalisaalis ja 15. porikuud kell 18 Tartus Eesti Rahva Muuseumi näitustemajas.

Tänavu on hõimupäevade kavas midagi erilist ka filmihuvilistele. Alates 15. oporikuust saab vaadata kinos Artis soome-ugri rahvastest vändatud mängufilme. Erinevatele soome-ugri rahvastele pyhendatud õhtutel esitleme kaht tuliuut Venemaal valminud linateost – esimest marikeelset mängufilmi „Salika” ning filmi „Punane jää” hantide ylestõsusust nõukogude võimu vastu, aga ka soomlase Markku Lehmuskallio esimest neenetsikeelset filmi „Seitse laulu tundrast“ ja saami päritolu Norra lavastaja Nils Gaupi filmi saamide ajaloost.

13. porikuu kirjanduslik kolmapäev kannab nime „Luulet Euroopa piirilt“ ja sellel osalevad soome-ugri kirjanikud. Millises seisus on emakeelne raamat ja lugemine soome-ugri elmades, seda arutatakse 11. – 12. porikuud Rahvusraamatukogu korraldatud rahvusvahelisel ettekandekoosolekul.

Soome-ugri rahvaid tutvustavaid ja nende omavahelisi sidemeid tugevdavaid hõimupäevi tähistatakse Eestis juba alates 1929. aastast. Hõimupäevade tava katkes kyll nõukogude okupatsiooni ajal, kuid jätkus taasiseseisvumisel 1988. aastal.

Eestimaal on hõimupäevade peakorraldajaks Fenno-Ugria Asutus, kuid sugulasrahvastele pyhendatud erinevaid ettevõtmisi ja algatusi toimub yle Maavalla. Et hõimupäevade peaeesmärgiks on algusaegadest saati soome-ugri rahvaste tutvustamine noortele, toimub just koolides palju soome-ugri rahvastele pyhendatud tunde, kohtumisi ja esinemisi.


Allikas: Fenno-Ugria