[text]
Täna on

21.03. kl 19.58 ETV2: Hoia, mida armastad!: Liivakivi paljandid.

21.03. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Vareslaste suurim esindaja ronk on väga kohanemisvõimeline ja saab yhtmoodi hästi hakkama nii maas kui õhus. Oma pesa ehitab ta enamasti kõrgele männi võrasse ja poegi toidavad mõlemad vanemad. Kuu vanuselt lahkuvad pojad pesast ja alustavad iseseisvat elu.
Elektriautod on viimastel nädalatel särisev teema. Kas tegemist on lihtsalt yhe moevooluga või peitub elektimootoriga masinates keskkonnasõbraliku transpordi tulevik? Kuidas sobivad elektriautod Eesti ilmastikuga? Loodusmuuseumis välja pandud näitus ”Kõdu” on eluslooduse eluring. Kuidas looma või puu surmast saab alguse uus elu?
Saate tegid Remek Meel, Kristjan Kaljund ja Sven Paulus. Lood seob kokku Vladislav Korþets.

21.03. kl 23.40 ETV2: Lõunameri, 1/ 6: Saarte ookean.
Vaikse ookeani lõunaosa saared on muust maailmast sedavõrd eraldatud, et seal elab loomi, keda ei leidu kusagil mujal maailmas. Ka inimeste elm on teistsugune. Ehkki lugematud saared näevad välja nagu täiuslikud elupaigad, näitab loond vahel oma karmi palet - möllavad majakõrgused lained, võimsad lõunatormid ja kaugel lõunas isegi tugevad lumetuisud.

22.03. kl 13.40 ETVs: Osoon, kordus.

22.03. kl 10.45 ETV2: Siiditeel, 2/ 16.
Siiditee algus on Hiina. Alustame teekonda. Pilvelõhkujad vahelduvad vana ja väärikaga. Yllatav on näha, et maapiirkondades, eriti Gansu provintsis, elab ysna palju inimesi koobastes. Tundub, et mäenõlvade liivakivisse või savisesse pinnasesse koobaste kaevamine on majade ehitamisest lihtsam. Põnevat teekonda juhivad Tiina Jokinen ja Peeter Vähi.

22.03. kl 17.05 Vikerraadios: Võrukeelsed uudised.

22.03. kl 19.58 ETV2: Hoia, mida armastad!: Muraka looduskaitseala.

22.03. kl 22.00 ETV2: AegRuum Päikesesysteemi seitse imet, 3/ 5: Peen sinine joon.
Atmosfäär võib pakkuda Päikesesysteemis kõige imelisemat vaatepilti, kuid ainult vähesed astronaudid on saanud imetleda meie Maa peent sinist joont. Tilluke Merkuur on oma varasemast atmosfäärist paljaks kooritud, kuid Saturni kaaslane Titaan on mähitud paksu syngesse kesta ja alles hiljuti oleme suutnud heita pilgu yhte teise salapärasesse maailma allpool pilvi. Filmi selgitab Tartu Observatooriumi vanemteadur Indrek Kolka. Teda kysitleb Aivi Parijõgi.

23.03. kl 18.25 ETV2: Looduselust: Otto, Eik ja hyljes.
Hyljestel on ikka väga mõnus elu, aina uju ja lesi. Lesilas saab juttu puhuda, syya, magada ja hylgelapsi kasvatada. Iseasi muidugi, kas selline elu pikapeale igavaks ei lähe. Millised hylged Eesti vetes elavad ja kas nende elu on nii tore nagu pealtnäha paistab? Seda Otto ja Eik seekord uurivadki, teejuhiks on neil kuulus hylgeteadlane Ivar Jüssi.

23.03. kl 19.58 ETV2: Hoia, mida armastad!: Jõed.

24.03. kl 08.00 ETV2: Looduselust: Otto, Eik ja hyljes.

24.03. kl 10.00 Kuku raadios: Loodusajakiri.
Kordus kl 21.30.

24.03. kl 19.58 ETV2: Hoia, mida armastad!: Loodust kui raamatut lugedes.

25.03. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.

25.03. kl 19.58 ETV2: Hoia, mida armastad!: Loodus kirjasõnas.

25.03. kl 22.00 ETV2: Lõunameri, 2/ 6: Merehädalised.
Lugu merehädalistest, sealhulgas hiidangerjatest ja veidratest konnadest, kes vastu kõiki ootusi jõudsid saartele, mida lahutavad tuhanded kilomeetrid. Tihti kandsid neid kohale võimsad loodusjõud - tormid ja tsunamid. Ka esimeste inimeste - polyneeslaste - teekond Lõunamere saartele ei olnud kerge.

26.03. kl 09.35 ETV2: Osoon.
Soomaal kestab juba mitmendat nädalat viies aastaaeg. Kõrgvesi meelitab kohale tuhandeid huvilisi. Aastaid aitab loodussõpradel Soomaad avastada kohalik ökoturismiarendaja Aivar Ruukel. Millised on Aivari enda võimsamad elamused Soomaa loodusest ja suurveest? Mis teeb Soomaast erilise paiga?
Taanlased on tuntud tuulejõu kasutajad maailmas. Pole ka ime, sest riigi pindalast vaid 10% on kaetud metsaga ja tuul saab takistamatult puhuda. Praegu uuritakse, kuidas tuulejõudu säilitada ja yhe võimalusena nähakse elektril töötavaid autosid.
Kordus kl 16.30.

26.03. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Mets on rohkem....
Helisõõril "Mets on rohkem, kui mõistame mõõta" laulavad Riho Sibul, Jaak Tuksam ja Bonzo.
Helisõõri muusika kõlas RMK esinemiste sarjas "Loodusega koos", mis toimus kõigis Eestimaa rahvusparkides: Soomaal, Matsalus, Vilsandil, Lahemaal ning Karulas.
Kaasa teevad Robert Jürjendal kitarril ja Aleksei Saks trompetil ja corno da caccial.

26.03. kl 14.00 Kuku raadios: Ilmaparandaja.
kordus kl 20.00.

26.03. kl 15.35 ETV2: Reina Marana loonafilm: Põdra kuningriik.
Põder, kes on siin elanud juba 11 000 aastat, on yks Eestimaa metsade suuremaid ja uhkemaid loomi. Kuid inimene näeb põtra harva, tavaliselt vilksamisi läbi autoakna. Hetkeline kohtumine hirmunud loomaga ei kõnele aga midagi põdra tegelikust elust, tema rahulikust ja suursugusest olekust oma loomulikus keskkonnas. Film viib meid põdra kuningriiki, kus elu kulgeb ruttamata, aegade poolt seatud rytmis. Seal tegutsevad metssead, metskitsed, rebased ja mitmed teised loomad. Põtru on filmitud nende loomulikes elupaikades aastaringi, jälgides nende rahumeelsete loomade eluloogikat ja toimetamisi ning suhteid teiste olevustega. Tähelepanuta ei jää ka inimese ja põdra keerukad ning vastuolulised suhted tänapäeval. Tunderikas ja muljeterohke filmiretk põdra varjatud maailma, mille eesmärgiks on syvendada vaatajas väärtustavat ning säästvat suhtumist loodusesse ja selle mitmekesisusse.

26.03. kl 17.30 Kuku raadios: Loodusajakiri, kordus.

26.03. kl 18.45 ETVs: Gorongosa – Aafrika kadunud paradiis.
National Geographic esitleb: Gorongosat tunti paigana, kuhu ”Noa jättis oma laeva”. See oli Aafrika paradiis, mis kubises loomadest. Kuid 1977. aastal puhkes Mosambiigis kodusõda. 900 000 inimest kaotas elu ja Rahvuspargist sai lahinguväli. Sõdurid tapsid tuhandeid pyhvleid, sebrasid ja jõehobusid liha pärast. Elevante tapeti võhkade pärast. Loomastikust jäid järele vaid riismed. Nyyd võitlevad uued Noad uute laevadega selle eest, et taastada Gorongosa endine hiilgus. Elevante asustatakse ymber Krygeri rahvuspargist, kus neid on liiga palju, jõehobusid tuuakse Lõuna-Aafrikast. Paraku on tekkinud uus oht - metsaraiumine ja kaevandamine Gorongosa mäel võib vähem kui kymne aastaga tekitada pöördumatut kahju.

27.03. kl 08.40 ETV2: Osoon.
Nii nagu möllab Tuhala nõiakaev suurvee ajal, möllavad kired kavandatava Nabala kaevanduse ymber.
Viimastel aastatel on teadlased Narva jõel märgistanud yle tuhande jõesilmu. 80 silmu kannavad koguni raadiosaatjat, mis edastab täpset teavet kalade liikumise ja asukoha kohta. Kuid kas silmu saabki nimetada kalaks, tegemist on ju hoopis sõõrsuuga. Teadlased uurivadki, mis loom see jõesilm yldse on ja milliseid rändeid ta ette võtab.
Kordus kl 16.35.

27.03. kl 10.00 ETV2: AegRuum Päikesesysteemi seitse imet, 4/ 5: Elus või surnud.
Vahel võib määrata elu ja surm midagi nii lihtsat kui suurus ning see tuleb hästi esile ookeanipõhjast mõõtes maakera kõige kõrgemal mäel, Hawaii Mauna Keal. Ent isegi see jääb varju Päikesesysteemi kõige kõrgema mäe, Marsi kustunud vulkaani Olympus Mons ees, mis sirutub 27 kilomeetri kõrgusele. Kuid selle seeria viies ime pole yldse planeet, vaid hoopis Jupiteri tilluke kuu... Filmi selgitab Tartu ylikooli doktorant, astronoom Tiina Liimets. Teda kysitleb Aivi Parijõgi.

27.03. kl  13.10 ETVs: Gorongosa – Aafrika kadunud paradiis.

27.03. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Retked Lõuna-Aafrika Vabariigi põhjaosas. Hendrik Relve.
Kordus kl 23.05.

27.03. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Beata Palya.
Ungari lauljatari Beata Palya helisõõril «Agrol-agra» / «Tava liikumises» kuuleb Palya tõlgenduses vanu viise Ungarist, Bulgaariast ja Pärsiast, kuid ka Transilvaania romide laule. Kaasa teevad Balazs Szokolya Dongo flöötidel, saksofonil, torupillil ja parmupillil; Andras Des vesitrummil ja löökpillidel, Tamas Geröly löökriistadel ning ansamblid Arcolor Trio ja Karpatia band (Orpheia 2003). Saate koostab Mari Kalkun.

27.03. kl 14.05 ETVs: Osoon.
Talvine jääalune kalapyyk ei piirdu ainult ahvenat jahtivate sikuskameestega - rannikumeres, Peipsil ja Võrtsjärvel on see kutseliste kalurite igapäevatöö. Urbekuine jää lubab kaluritel ja kalateadlastel teha Võrtsjärvel jääalust võrgupyyki.
Hendrik Relve on yks väheseid eesti loodusemehi, kellel on läbi käidud kõik mandrid. Juba kymme aastat on raadiokuulajad nendest reisidest ka osa saanud. Mis kutsub ikka ja jälle tagasi põlislooduse ja -rahvaste juurde? Mis on Eesti loodusele ainuomane, mida kuskilt mujalt ei leia? Põlispuudetundjalt on paslik kysida, kas eestlased on metsarahvas?
Saate tegid Randel Kreitsberg, Kadri Hinrikus ja saatejuht Vladislav Korþets.