[text]
Täna on

t_parase_1.gifReedel 16.09. avastasid kohalikud elanikud, et Muhumaa Pärase Tammemäe hiiest on varastatud ohvrikivi. Tegemist on haruldase ymmarguse ohvrikiviga, millesarnaseid Eestis teadaolevalt rohkem enam ei leidu.

Pyhapaiga ryystamise avastas Muhu valla arengunõunik Mihkel Jürisson ning turismiettevõtja Martin Kivisoo. Kivi aseme varjamiseks oli sellele loobitud prahti. Masinate jälgi polnud näha, mis lubab oletada, et kivi viidi ära inimjõul.

Viimati oli kivi kindlasti alles 27.08. kui hiite filmi jaoks võtteid tegev Rein Maran seda jäädvustas. Suve alguses kylastas kivi ka looduslike pyhapaikade riikliku arengukava juhtnõukogu eesotsas Muinsuskaitseameti peadirektori Kalev Uustaluga ning pidasid hiie kaitse alla võtmist vajalikuks.

t_Parase2.gifTeadlased avastasid pärase Tammemäe ja selle ohvrikivi 2005. a sygisel Muhus pyhapaiku uurides. Kohalikud vanainimesed kõnelesid Tammemäel kasvavast vanast hiiepuust ning selle lähedal asuvast ymmargusest ohvrikivist, millel võis varem ande näha.

t_parase3.gifMõned aastad hiljem ehitati hiie äärde selle sissepääsuteele omavoliliselt loomade nylgimiskuur ning maaomanik asus taotlema luba sinna jahimeeste puhkemaja ehitamiseks. Samas vaidlustas maaomanik hiie olemaslu ning sulges hiide viiva raja kividega.

Pärase Tammemägi koos ohvrikiviga esitati 2010. aastal kohaliku kaitse alla, kuid Muhu vald ei pidanud sellist kaitset vajalikuks. Järgnevalt esitas Tartu Ülikooli arheoloogiadoktor Heiki Valk hiie muinsuskaitse alla.

Varastatud ohvrikivi on veskikivi kujuline, kuid selle keskel pole auku. Kivi läbimõõt on 110 cm ja maapealse osa mõõdetud kõrgus 30 - 40 cm.

Kivi varastajad on teinud saatusliku vea. Eesti põlisrahva jaoks on pyha paik puutumatu ning pälvib sygavat austust. Nii pärimusest, lähemast minevikust kui ka kaasajast on teada rohkesti juhtumeid, kus pyha kivi või paiga reostajaid, varastajaid ning lõhkujaid tabab haigus või õnnetused, mis rikuvad jäädavalt nende elu. Kahjuks võivad kannatada ka lurjuste lapsed, syndides vigasena või hukkudes varakult.

Kultuuriväärtusega eseme varastamne ning sellise paiga rikkumine on karistatav ka seaduse alusel.

Kui Pärase hiiekivi vargad on veel imekombel terved, võib neid aidata vaid yks asi - kivi kohene tagasitoomine oma algsesse asupaika.