[text]
Täna on

t_plakat11_suurhoimupaev.gifPorikuu kolmandal laupäeval tähistatav hõimupäev on tänavu esmakordselt riiklik tähtpäev, mil heisatakse riigilipud. Fenno-Ugria eestvedamisel peetavate tavapäraste hõimupäevade syndmused toimuvad terve nädala jooksul Tallinnas, Tartus ja mujalgi Eestis.

Soome-ugri rahvaste elmasid tutvustavate ja koostööd edendavate hõimupäevade peasyndmuseks on suur hõimupidu 15. porikuud Tallinnas Pirita Lillepaviljonis.

Seal esinevad kõik erinevatelt soome-ugri aladelt kylla tulnud pärimusmuusikud: udmurdi tantsuryhm Ekton Korka, komi pillimees Mihhail Burdin, ersa lauluryhm Kelu, vadja ryhm Maaväèi Peterburist ja mari naiste ryhm Kuvan Kengeþ. Näha ja kuulda saab veel noori hante ja manse, ungarlastest viiuldajaid, soome duot ja saami joigajat.

Suured yhisesinemised on kavas ka 13. porikuud Tartu ylikooli aulas ja 14. porikuud Viljandis pärimusmuusika lõikuspeol. Lisaks toimub hulgaliselt väiksemaid syndmusi Tallinnas, Tartus ja yle kogu Eesti koolides ja rahvamajades.

Kinos Artis näeb esmaspäevast kolmapäevani uuemaid mängufilme hõimurahvastest: linastub esimene udmurdikeelne mängufilm "Maasikad-muulukad" (2011), soomlase Markku Lehmuskallio film "Suguvõsa viimane" neenetsitest ja möödunud aastal PÖFFil menukalt linastunud Vene film "Tsiitsitajad" (Ovsjanki), mille taustaks on tänaseks hääbunud soome-ugri rahva merjalaste uskumustemaailm.

Hõimupäevade eel avati 6. porikuud Eesti Rahvusraamatukogu 6. korruse trepigaleriis Eesti Kunstiakadeemia 34. soome-ugri uurimisreisi näitus "Kuibo elät, karjalainen". Rahvusraamatukogus peetakse 15. porikuud hommikupoolikul ka kõnekoosolek soome-ugri koostööst.

Soome-ugri teemalisi syndmusi korraldavad porikuus veel Eesti Rahva Muuseum ning mitmedki teised asutused ja yhendused.

Syndmuste kava ja esinejate tutvustused


Allikas: Fenno-Ugria