[text]
Täna on

t_IUCNJuhend.gifTeisipäeval, 25.10. algusega kl 11.00 toimub Rakveres Lääne-Viru Maavalitsuse saalis looduslike pyhapaikade teabepäev. Tutvustatakse Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IIUCN) värskelt eesti keeles ilmunud pyhapaikade juhendit ning Eesti pyhapaikasid.

Teabepäev on mõeldud eeskätt pyhapaikadega tegelevatele ametnikele ning vabatahtlikele, kuid yldhariva syndmusena võib see vajalik olla kõigile huvilistele.

Osavõtmissoovist tuleb teatada kirjalikult aadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud., viimane päev selleks on 23.10.

Teabepäeva korraldavad Maavalla koda, Keskkonnaamet ning Tartu ylikooli looduslike pyhapaikade keskus. Toetavad Keskkonnainvesteeringute Keskus ja Hiite Maja SA.

Osavõtt on tasuta. Teabepäevast lähemalt.

Teabepäevast ja juhendist

Teabepäeval tutvustatakse Eesti pyhapaikasid ning Virumaa pyhapaikade omapärasid, samuti hiite, pyhade puude, allikate, kivide jt looduslike pyhapaikade haldamise põhimõtteid, mille on koostanud Rahvusvaheline Looduskaitseliit. Eesti Vabariik kiitis juhendi heaks 2008. aastal ning see on mõeldud eeskätt Keskkonnaameti, RKM, Keskkonnainspektsiooni, Keskkonnaministeeriumi, Muinsuskaitseameti ja omavalitsuste töötajatele. Laiemalt on juhend suunatud kõigile, kes tegelevad looduslike pyhapaikadega ametialaselt või ka yhiskondlikus korras.

Juhendi kohaselt käsitletakse looduslikke pyhapaikasid põlisrahvaste looduskaitsealadena, kus tuleb ajaloolisi tavasid järgides kaitsta koos nii keskkonda kui ka võimalusi vaimse pärandi avaldumiseks. Juhendi kohaselt võib looduslikke pyhapaikasid leiduda ning neid tuleb ka pyhapaikadena tunnustada ja kaitsta igat liiki kaitsealadel ning ka väljaspool kaitsealasid.

Seni kehtinud kaitsekorralduse suhtes on oluline uuendus veel pyhapaikade eestkostjate tunnustamine ja arvestamine. Looduslike pyhapaikadega seotud põliste tavade järgijad ning nende hoidjad saavad juhendi kohaselt otsustava sõnaõiguse kõikides pyhapaikadega seotud kysimustes. Näiteks on vaja pyhapaikade kaitse kavandamiseks ja korraldamiseks, asukohtade avaldamiseks, turismi- jm arenduste heakskiitmiseks eestkostjate nõusolekut.

Virumaal on ajalooliste andmete põhjal teada ligikaudu 280 hiit ja yksikut pyha puud, allikat ning kivi, neist Ida-Virumaal ligikaudu 80. Tuntumad pyhapaigad siin on Kuremäe hiiemägi, Purtse hiiemägi, Pauliku-Tammiku hiis, Ebavere hiiemägi, Kunda hiiemägi, Tammealuse hiis, Ilumäe Hiieniinepuu. Maakonna pyhapaikade yldise eestkostjana tegutseb Maausuliste Viru Koda.

Virumaa pyhapaikadest on hiljuti avalikku tähelepanu pälvinud Väike-Maarja vallas asuv Ebavere hiiemägi, kus RMK tellimusel tasandati maastikukaitseala sihtkaitsevööndis buldooseriga hiiemäe tipp ning langetati puid. RMK on tunnistanud eksimust ning palunud maausuliste käest vabandust. IUCNi juhendit järgides oleks keskkonnakahjud ning hiie ryvetamine ära hoitud. Juhendi kohaselt oleks juba tööde kavandamise järgus võtta yhendust mäe eestkostjatega ning leppida kokku, kus, milliseid töid ja kuidas võib teha.

IUCN (International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources) on maailma suurim looduskaitseyhendus, kuhu kuulub yle 160 riigi. Eesti on Rahvusvahelise Looduskaitseliidu liige 2007. aastast.

Raamat "Looduslikud pyhapaigad. Juhend kaitsealade valitsejatele" ilmus esmakordselt inglise keeles 2008. aastal ning kinnitati IUCNi maailma looduskaitsealade IV kongressil 2008. a porikuus. Koos paljude teiste riikidega kiitis juhendi heaks Eesti Vabariik. Lisaks inglise keelele on juhend varem ilmunud hispaania ja vene keeles. Juhendi väljaandmine eesti keeles on tingitud sellest, et Eestis leidub rohkesti looduslikke pyhapaiku ning nendega seotud tavad on jõudnud silmapaistvalt elavalt kaasaega. Looduslikel pyhapaikadel on Eesti looduses ja kultuuris oluline koht ning neid väärtustatakse ka riiklikul tasandil.

Raamatut trykiti 1000 eksemplari ning see jagatakse tasuta looduslike pyhapaikade haldamisega tegelevatele keskkonna-, muinsuskaitse-, maa ning omavalitsusasutustele. Raamatu saavad ka suuremad raamatukogud ning kõrgkoolid.

Maavalitsuste raamatud anti maavanematele yle 11.10. Siseministeeriumis toimunud teabepäeval. Kohalikud omavalitsused saavad oma raamatu kätte maavalitsusest.

Sarja eelmised teabepäevad on toimunud Matsalus Penijõel 04.10., Tartus 06.10., Otepääl 13.10. ning Pärnus 18.10. Järgmine, yhtlasi sarja viimane teabepäev toimub ja 01.11. Tallinnas Keskkonnaministeeriumis.

IUCNi pyhapaikade juhend eesti keeles

Juhendit on raamatu kujul võimalik saada teabepäeval.

Kuva: IUCNi juhendi esikaant ehib Rakvere lähedal asuva Tõrma Hiiemäe ylesvõte