[text]
Täna on

t_A_ManaKaasik_roostallikas.gifMuinsuskaitseamet kutsub algaval koolivaheajal kõiki koolinoori pildistama Eestis asuvaid pyhapaiku ja osalema oma ylesvõtetega fotovõistlusel, mida korraldab Maavalla koda koos Muinsuskaitseameti, Taru ylikooli, Hiite Maja SA, Kultuuriministeeriumi, Siseministeeriumi ning Haridus- ja Teadusministeeriumiga.

Oodatud on ylesvõtted hiitest, pyhadest puudest, allikatest, kividest, ristipuudest ja teistest pyhadest looduspaikadest. Kui jääte oma valikutes hätta, siis võtke yhendust oma maakonna inspektoriga, kes teid meelsasti juhendab. Oma maakonna inspektori kontaktid leiate Muinsuskaitseameti kodulehelt: http://www.muinas.ee/meie/kontaktandmed

Pilti võib teha pyhapaika toodud andidest ja raviesemetest, inimestest pyhapaigas jõudu kogumas, ande jätmas, ravimas, tuld tegemas, nõu pidamas jm ajaloolisi tavasid järgimas. Kurvema poole pealt võib pildile pyyda pyhapaigas toimuvat reostamist, hävitustööd ja selle jälgi.

Võistlusel osalejaid ootab lisaks peaauhinnale hulk eriauhindu parimale puu, kivi, veekogu, kaitstava liigi, andide, hiietavade, hiie valu, Vana-Võromaa, saarte ning Virumaa pyhapaiga ylesvõttele.

Muinsuskaitseamet paneb välja auhinna koolinoorte kolmele parimale ylesvõttele muinsuskaitsealusest looduslikust pyhapaigast. Auhinnaks on tänukiri ja kaunis muinsuskaitseteemaline raamat Eestis kaardistatud elmaväärtustest.

Head pildistamist!

Võistluse tulemused kuulutatakse välja ja auhinnad antakse kätte 19.11.2011 Tartus toimuval Hiie väe syndmusel.

Pilte saab yles laadida porikuu lõpuni (31.10). Võistlustingimused ja seni laekunud fotod  on nähtavad aadressil:  http://www2.maavald.ee/pildid/

Samasse saab yles laadida ka oma võistlustöö.

Tänavu anti eesti keeles välja Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) juhend "Looduslikud pyhapaigad. Juhend kaitsealade valitsejatele".

Juhendi kohaselt on looduslikud pyhapaigad inimkonna vanimad kaitsealad, kus loodust on kaitstud ja tuleb edaspidigi kaitsta põlisrahva usundist ja tavadest lähtudes. Eesti Vabariik kiitis juhendi heaks 2008. aastal ning sellega saab tutvuda siin:

http://www.maavald.ee/failid/IUCN_SNS_Estonia.pdf


Kuva: Roostallikas Tammealuse hiies, Mana Kaasik. 10221. a Hiite kuvavõistluse noorte yks võidutöid