[text]
Täna on

t_Maardu.gifJõulukuine Loodusesõbra ajakiri pakub teiste huvitavate lugude kõrval taas lugemist ka pyhapaikadest. Neljal lehekyljel on avaldatud ylesvõtetega ilmestatud lugu "Kuidas Maardu hiit raiuti ja viie päevaga raie peatati". Sissejuhatavas lõigus seiab:

"Peterburi maanteed pidi Tallinnast välja sõites on küllap paljudele silma jäänud Maardu järve silmatorkav punane kaarsild, mille ääres Lasnamäe elanikud päikeseliste ilmadega suvemõnusid naudivad. Vähesed teavad, et üle silla teisele poole minnes ja järve vaadates näeksime suurte sangleppade latvu. Need hiiepuud poleks tõenäoliselt alles, kui Saha külaelanikud Jaanus Hiis ja Leo Lätti poleks kevadel raiele vastu astunud.

Esimestel päevadel jõuetu tunne „Algas kõik sellest, et 2. aprilli (mahlakuu – toim), laupäeva hommikul helistas minu sõber Leo Lätti ja teatas ärevalt, et hiiemetsa serva toodi saemasin ja alustati lageraiet,” meenutab
kevadesi sündmusi Saha külavanem Jaanus Hiis, kes elab mitu kilomeetrit raiepaigast eemal, 800aastase järjepidevusega Saha küla teises serva. Jaanus oli teabest nii hämmingus, et ei osanud esiotsa midagi teha. Ta helistas kõigepealt valda, et küsida raielubade seaduslikkuse kohta, aga ei saanud kedagi nädalavahetusel kätte ja nõnda tuli esmaspäevani nagu nõeltel istuda."

Kuidas lageraie nõukogude ajast alates muinsuskaitse alla kuulunud Hiiemetsa jõudis ja mismoodi syndmused edasi arenesid, saab lugeda ajakirjast Loodusesõber.

Kuva: Maardus langetatud hiiepuude otstesse on lõhenenud justkui nõiamärgid.