[text]
Täna on

Kui Eestis on talipyhad juba ammu läbi, siis paljudel idapoolsetel soomeugrilastel on pyhade tähistamine alles poole peal. 6. sydakuud toimus Mari Vabariigi pealinnas Joškar-Olas šorõkjol – “lambajalg”, millel osales ligi 300 inimest. Mitmesugusteks loomadeks ja santideks ymberriietunud marid tantsisid rahvatantse ja mängisid rahvusmänge, kirjutas EPLs Jaak Prozes.

Praegu on mari kylades suur pidutsemise aeg, 6.–13. sydakuud tähisttai jõulu – šorõkjol, mis kestab talvisest pööripäevast uue kuu synnini. Enamasti tähistavad marid seda jõulude ajal, ainult et alustatakse reedel.

Nädala jooksul tulevad kylla kas vasli kugõza või kuva (vasli- taat või -eit). Neid saadab trobikond lapsi-sante. Külaskäik on omamoodi yhiskondlik kohustus, sest meie salmide lugemise asemel tuleb pererahval ette lugeda aasta jooksul tehtud tegemised. Kui aasta jooksul on vähe või halvasti tehtud, siis saab peremees või kogu pererahvas karistada – antakse vitsa –, kui hästi, siis saadakse kiita või esitavad sandid ise mõne laulu. Pererahvas ootab kiitust väga ja pyyab igati külaliste meele järele olla, sest šorõkjol määrab uskumuste kohaselt edukuse algaval aastal.


Eesti Päevaleht