[text]
Täna on

Pyhapäevastel Hispaania parlamendivalimistel osaleva Baskimaa Natsionalistliku Partei (PNV) esimees ei mõista, miks Baskimaaga sama suure territooriumiga Eestil, Leedul ja Kosovo on iseseisvad, kuid baskid mitte, vahendas Postimees.

«Miks on Kosovol võimalik olla iseseisev? Või Eestil ja Leedul ehk riikidel, mis on sama suured kui Baskimaa, kuid Baskimaal mitte,» vahendas International Herald Tribune BNP esimehe Inigo Urkullu sõnu.

Prantsusmaa ja Hispaania piirialal asetseva kolme miljoni elanikuga Baskimaa pindala on umbes 20 000 ruutkilomeetrit. Kosovo pindala on 10 000 ja Leedu oma 65 000 ruutkilomeetrit.

Baskimaa omavalitsust juhtiv PNV ei nõua iseseisvuse kohest väljakuulutamist, vaid soovib oktoobris korraldada hääletuse debati alustamiseks piirkonnas, millel on oma keel, traditsioonid ja kultuur.

Hispaania peaminister Jose Luis Zapatero sõnul oleks selline debatt ebaseaduslik. Hispaania on yks neist Euroopa Liidu liikmesriikidest, kes on avalikult teatanud, et ei kavatse 17 radokuud iseseisvunud Kosovot tunnustada.


Postimees