[text]
Täna on

t_udmurdi_palvus.gifPalvevanemad vös’as’id pöörduvad jumalate poole

Baškiirias (Baškortosthanis) Burajevski rajoonis Altajevo kyla lähedal paiknevas pyhas metsas toimus pärnakuu 23. päeval (maarahva leedolaupäev) Udmurdi põlise loonausu järgijate yhispalvus Mör Vös, vahendas Finougor.ru.

t_udmurdi_palvus6.gif„See on palvus, millele kogunevad loonausulised lähimatest kyladest või meie kyla põliselanikud. Palvus peeti Inmari (ilma- ja metsajumal) ja Mu-kõldõš’ini (maaema) auks. Palvus möödus väga heas ja soodsas õhkkonnas. Seitsmes katlas keedetud putru jätkus kõigile, piisas isegi koju viimiseks neile, keda palvusel polnud,” jutustas Finugor teabekeskusele Altajevo kyla vanim loonausuline Anatoli Galihanov.

t_udmurdi_palvus2.gif„Erinevalt mõnedest teistest kyladest pole meie kyla kunagi katkestanud palvetamist oma pyha hiie poole,” märkis A. Galihanov. „On olnud vaheaegu – yks-kaks aastat, kuid mitte rohkem. Kui saabus aeg palvetada, läksid vanakesed kolhoosi esimehe, kylanõukogu esimehe juurde luba saama. Need omakorda ei seisnud palvuste vastu, kuigi pidasid end musulmanideks. Teiste usundite järgijad ei sega meid tänapäeval, juhtub – seda tuleb ette isegi väga sageli, igal palvusel – et meie juurde tulevad nii kristlased kui ka musulmanid”, ytles Anatoli Galihanov.

t_udmurdi_palvus3.gifKuid udmurdi põlisusu järgijail on ka muresid. Nii näiteks jääb vähemaks palvevanemaid vös’as’e. „Praegu on vähe alles jäänud mehi, kes võiksid tõsiselt sellise asjaga tegeleda, nii tulebki tegutseda kahekesi ja kolmekesi. Oli aastaid, mil astus yles yksteist palvevanemat, kes palvetasid erinevate jumalate ja haldjate poole,” meenutas vestluskaaslane möödunud aegu. Muu hulgas palvetasid vös’as’id udmurtide peajumala Inmari, Mu-kõldõš’ini, Voršudi jt jumalate poole.

Yks udmurdi usundi tunnusjooni on palvete ja kombetalituste kirjaliku käsitluse puudumine, mis raskendab pyhade teadmiste edastamist uutele põlvkondadele. „Õpetus toimub suuliselt,” selgitas Anatoli Galihanov.

t_udmurdi_palvus4.gifMuret teeb seegi, et tänapäeval on raske leida neid, kes soovivad palvevanema vastutusrikast ametit pidada. Vös’as’ peab olema kylas kõlbeline eeskuju. „Mind näiteks valiti palvevanemaks kylaelanike kogunemisel, kuigi olin selle vastu, kuid tuli järele anda,” jutustas Galihanov.

Tema pyydlused edasi anda udmurtide pyhasid tavasid ei laabu omakorda just lihtsalt. „Mul pole õnnestunud kokku kutsuda ja tööle panna palvevanemate kogu. Neid inimesi on vähe või pole yldse mitte, kes tõsiselt sellele tegevusele pyhenduksid,” pajatas vös’as’.

t_udmurdi_palvus5.gifOma sõnul jätkab A. Galihanov ikkagi tööd oma kyla inimestega udmurdi usundi edasikandmisel. „Töö tasapisi käib. Oleme lootusrikkad, ei peatu sellel teel,” lõpetas ta.

Palvustele tuleb ka noorsugu.

30. pärnakuud toimus Permi krai Kuedinski rajooni Kirga kylas udmurtide yhispalvus Elen Vös („Rahu palve”).

Kuvad ja lisalugemist A. Galihanovi lehekyljelt http://galihanow2010.narod.ru/

Allikas: Finougor.ru http://finugor.ru/ee/node/41692