[text]
Täna on

Jaani- ehk leedopäeva tähistamine ei ole midagi eestlastele ainuomast. Suvise pööripäeva pyha leiame pea kõigi parasvöötme rahvaste juurest. Jaapanlased on pööriöö pidamise aga yhendanud ka keskkonnakaitselise algatusega, mis leiab järjest laiemat kõlapinda teistegi rahvaste juures, kirjutas Arni Alandi Rohelises Väravas.

«Pööriaja kyynlavalgusööks» ristitud yritust peetakse õhtutel 17.-21. juunini. Yrituse hyydlauseks on «kustuta tuled ja võta aeg maha». Kyynlavalgusöid peetakse Jaapanis juba 2003. aastast, sealt on see levinud teistegi rahvaste juurde. Mullu suvisel pööriööl kustutati Jaapanis tuled 22 716 riigiasutuses ja eraettevõttes ning peeti 300 temaatilist yritust.

Yrituse mõte on kustutada elektrivalgus juba kell kuus õhtul ja mitte syydata seda enne kella kymmet. Kel tahtmist kyynlavalgust edasi nautida, või kel lihtsalt uni kallal, võivad elektrivalguse hommikuni kustu jätta. Sel aastal on ametlike kyynlavalgusyritustega yhinenud ka Taiwan ja Austraalia (kus tähistatakse hoopis talvist pööripäeva), Mauritius ja paljud teised riigid.

Jaapani kyynlavalgusööde eestvedajateks on mahepõllundusvõrgustik Daichi O Mamoru Kai ja keskkonnauudiste agentuuri Japan For Sustainability tegevjuht Junko Edahiro. Yritusi toetab ka Jaapani keskkonnaministeerium. 

Japan For Sustainability - Roheline Värav