[text]
Täna on

t_Jarvepera.gifMõne päeva eest teatasid kohalikud elanikud Maavalla kojale Väike-Maarja vallas ohtu sattunud pyhadest puudest. Kiltsi aleviku ja Liivaküla vahel põllul asuvad kaks looduskaitsealust Järvepera pärna on jäetud elektrikarjusega piiratud aasal karja räsida ja reostada. Kari on hävitanud puude all kasvanud põõsad ja tallanud rohukamara mudasse. Mudas lebas ka looduskaitse tähis. Väidetavalt kasutab karjamaad Väike-Maarja vallavolikogu liige.

t_Jarvepera1.gifToimuva syndsusetust syvendab teadmine, et isegi nõukogude ajal osati neid puid paremini kaitsta. Kohalikud elanikud olid pyhade pärnade ymber istutanud heki ja ehitanud väikse aia, et kaitsta neid masinate ja kariloomade eest.

t_Jarvepera2.gifMaavalla koda saatis toimuva kohta märgukirja Lääne-Viru keskkonnateenistusele ja Väike-Maarja vallavalitsusele. Yhtlasi tehti ettepanek taastada puid kaitsev aed.

Sarnaseid juhtumeid, kus loodus- või muinsuskaitsealused pyhad puud on sattunud uute maaharijate tõttu ohtu, on teada mujaltki. Näiteks Lääne-Virumaal Kadrina vallas asuva Kallukse hiiemänni juures ulatub haritav põld pea puu tyveni. Sama lugu on Kanepi vallas asuva Kuku hiietamme tyvega.

Maavalla koda kutsub oma juurtest hoolivaid inimesi selliseid paiku piirama ja korrastama. Samuti ootame teie teateid nii rikkumistest kui ka eeskujuväärivatest juhtumitest. Toimuva võimalikult täpsed kirjeldused, asukoha andmed ja fotod on samuti oodatud.


Maavalla koda