[text]
Täna on

t_maailmatants.gifKolmapäeval, 10.09. esitleb kirjastus Koolibri Tallinnas Elisabet Sahtouris raamatut Maailmatants: evolutsiooni uus lugu.

Sisutihe ja kaasamõtlemist eeldav teos kõneleb elust Maaemal ja lõimib põlisrahvaste ja teadlaste teadmisi maailmast. Põlisrahva inimestel võib olla kyll mõneti kummastav lugeda, kuidas päris juured kaotanud lääne inimene otsib oma maailmatunnetuse loomisel tuge teistelt rahvastelt. Samas aitab see raamat ehk eestlastel märgata ja mõista oma rahva pärandi erakordset väärtust.
 
Mõned lõigud raamatust:

Tänapäeva maailmas leidub väga vähe isegi suhteliselt puutumatuid põliskultuure. Aga meil on põlisrahvaid, kelle puhul on traditsioonilist teadmist ja eluviise põlvest  põlve edasi antud ja kes nende teadmiste järgi elavad. Need teadmised kujutavad endast suhet ylejäänud elava planeediga, mille tööstuskultuur on enam jaolt hyljanud, kuid mis on meie tuleviku jaoks väga oluline.

Alustame ajaloolise kaugvaatega kahele põliskultuurile, kellel on iidsed õpetused nende suhte kohta tehnoloogiliste kultuuridega. Need on Põhja-Ameerika hopid ja Lõuna-Ameerika kogid.

Hopidel on iidne ettekuulutus, mis ennustab meie olevikku ja tulevikku ning mis on muuhulgas ära toodud Rudolf Kaiseri raamatus Voice  of the Great Spirit (Suure Vaimu hääl).

Osa ettekuulutusest jutustab loo Punasest ja Valgest Vennast, kellele nende vanemad, Maaema ja Suur Vaim andsid erinevad ylesanded. Punane Vend pidi jääma koju ning hoidma maad oma pyha hoole all, samal ajal kui Valge Vend läks võõrsile asju kirja panema ja uusi leiutisi tegema.

Yhel päeval pidi Valge Vend tagasi pöörduma ning jagama oma leiutisi, austades Punase Venna kogutud tarkusi. Öeldi, et tema leiutiste hulgas on ämblikuvõrgud, mille abil võivad inimesed isegi suletud uste ja akende taga yksteisega yle mägede rääkida. Tulevad vankrid, mis sõidavad nähtamatutel teedel yle taevalaotuse ja lõpks ka tuhaga täidetud pudelkõrvits, mis maha visatuna kõrvetab maa ära, põletades kõik, isegi kalad vees.

Kui Valge Venna ego paisub nendest leiutistest nii suureks, et ta Punase Venna tarkust enam ei kuula, siis põhjustab ta selle maailma lõpu looduse Suure Puhastumise läbi. Ellu jäävad vaid mõned, kes kutsuvad esile järgmise maailma, milles valitseb jälle kylus ja harmoonia.