[text]
Täna on

t_Savaran_kysoto1_2.gifKirovi oblasti Lastiki kylas toimunud sygispalvusesel Tynja kumaltõš pöördus ligikaudu 500 mari loodususulist esivanemate kombel oma jumalate poole, teatas MariUver.

Pyha kogunemist juhtisid palvevanemad Vitali Tanakov ja Vitali Mironov.

Palvusel viibinud rahvaliikumise Mari Ušem juhi Nina Maksimova sõnul olid palvetajate silmis hingestatud rõõmupisarad. Mari suguvõsade vanemate hingepõhjast tõusvad palved tõid kaasa sygava teadmise oma põlisjuurtest ja jõust.

Kaks päeva kestnud palvuste ajal tulid jutuks mitmed elutähtsad kysimused nagu: noore põlvkonna kõlbeline suunamine ja rahva vaimsete liidrite kasvatamine.

Mari Ušem pöörab erilist tähelepanu mari rahva maailmavaatele ja selle edasikestmisele.

Porikuu jooksul on Mari Ušemi liikmed korraldanud mitmeid palvusi: 01.10. Joškar-Ola lähedal asuvas pyhas tammemetsas, 02.10. Kuženeri rajoonis, 05. ja 06.10 Kirovi oblastis, 16.10. Torjali rajoonis ja mujal.

Mari palvevanemad taunivad Mari Eli venemeelse presidendi Markelovi poliitikat, öeldes: "Jumal lõi mari rahva ja seda ei suuda hävitada keegi!"

Koos rahvusliku liikumisega on vene võimude surve alla sattunud mari loodususulised. Võimude toel rajatakse loodususuliste maale vene õigeusu kirikuid ja arendatakse jõulist misjonitööd. Lisaks pyyavad mari omausku välja juurida ka Eesti ja Soome päritolu luterlikud misjonärid. Sellest hoolimata on marid seni Euroopa suurimaid loodususulisi rahvaid.

Mari loodususulised on loonud sidemed Eesti kodalastega. Toimunud on mitmeid yhiseid ettevõtmisi ja palvusi. Viimati osalesid marid hõimurahvaste loodususuliste yhispalvusel Siniallikul 10217 (2004). a. põimukuus.

Mari ja maarahva põlisusud austavad esivanemaid ja loodusjõude. Hõimurahvaid seob veel näiteks maailmatunnetus hingestatud loodusest, pyhade salude, kivide ja allikate austamine ja palju muud.

Pilte Sinialliku yhispalvusest

Pilt: MariUver

Maavalla Koda