[text]
Täna on

Rakvere Linnakodaniku Majas on avatud näitus rahvameditsiinist -
unustusehõlma vajunud ravimtaimedest, nende raviomadustest ja ravimise võimalustest. Põnevust tekitavad vanema aja raviviisid, mis yhes tervendavate sõnade ja ravimtaimede kasutamisega rahvale tervise pidid tooma, teatab Virumaa Muuseumid.

Teaduslik arstiabi jõudis maarahvani alles 19. saj. teisel poolel. Varasematel aegadel aitas inimesi tervisehädades kylatark. Kuid hiljemgi lootsid inimesed haiguse ja häda korral rohkem tarkadele-nõidadele kui arstiabile. Ravitsejad ja rahvapärased ravimisoskused on hinnas tänapäevalgi.

Näitusel saab teada, kuidas välja venitatud naba keerati kenasti paika pudelipõhjas oleva lohuga. Haigeid kohti määriti mageda rasvaga ja soojendati tulekolde paistel. Murtud luud-kondid leotati pehmeks ja need paranesid peergude vahel hoituna justkui imeväel. Aimu saab nõidumisega seotud haigustest ja nende eemalepeletamisest, kirvehaavale loetud veresulgemissõnadest ning sedagi, et
haugi hammastega kriibiti mao hammustatud kohta. Soola, mee, rasva ja viina tervendav mõju oli tunnustatud pea iga tõve puhul.

Suurel määral Alli Vetekaja kodu-uurimustööl põhineva näituse teevad
eriliseks kohalik maakeel ja endisaegne kõnepruuk.

Iisakus elanud naisterahva targad sõnad ytlevad: "Vot, kesse igavene laisk, sellel haigusedki. Mul veel rammu on, kus siis istuda saab. Teed tööd, millal aega siis haiguselgi tulla. Ma ytlen, kõige rohkem haigusi tuleb hellitusest."

Näituse on koostanud Ülle Marits ja Kati Toomikas Iisaku muuseumist ning väljapanek jääb avatuks urbekuu 31. päevani.

Rakvere Linnakodaniku Maja asub Pikk tn 50, näitus on avatud T - R kl 11.00 - 17.00; L kl 11.00 - 15.00


Maavalla Koda