[text]
Täna on

t_sirvikalender1.gifMaavalla Koja väljaantud sirvikalender arvab aega muistsete esivanemate viisil, kuid samas tänapäeva inimesele mõistetavalt, kirjutas Maalehes Viivika Veski.


Kui tänavune kalender veel seinale riputamata või lauale asetamata, tehke seda nyyd. See võib olla ka harjumuspärasest teistsugune, näiteks selline, mille järgi on kätte jõudnud 10 222. aasta ja sydakuu.

Nõnda mõõdab aega Taarausuliste ja Maausuliste Maavalla Koja sirvikalender. Samamoodi tegi seda muistne maarahvas.

Ajaarvamise alguseks on võetud Billingeni katastroof - syndmus, mille käigus murdis hilisjääaegse Balti jääpaisjärve vesi väljapääsu ilmamerre. Veetase langes mitukymmend meetrit ja vee alt vabanes suur osa Eestimaad. Maausuliste sõnul võiks seda syndmust nimetada Maa synniks.

Tänapäevane sirvikalender on trykitud paberile, vanasti olid sirvilauad lõigatud puusse. Vanu sirvilaudu on ka alles, neid hoitakse muuseumides. Nyydisaegseid antakse välja 31. korda.

Et moodsa maailma inimene suudaks muistsel viisil aega arvates järge pidada, on nyydisaegsesse sirvikalendrisse lisatud ka praegusel ajal käibel olevate kuude nimed. Samuti ohtralt selgitusi. Näiteks selle kohta, milliseid nädalapäevi tähistavad päevaruunid.

Päevaruunide kohale on kantud tähtpäevamärgid. Näiteks sydakuus ehk jaanuaris ootavad meid ees korjusepäev ja taliharjapäev - 14. ja 17. kuupäeval. Esimesel neist pöörab karu teise kylje ning hakkab teist käppa imema, teisel on poole peal loomade toit. Need tähtpäevad pole tundmatud ka n-ö moodsas rahvakalendris.

Radokuu ehk veebruari teisel päeval on pudrupäev, mis poolitab inimeste toidu. Sama kuu 24. päeval aga ootab meid tänavu ees liugupäev. Päev on tuttav, nimi võõram, kuid kirjeldab päeva sisu ysna täpselt.

Lisaks tavapärastele kuufaasidele näitavad sirvid ka nn kõva ja pehme aja algust. Pehme ehk mäda aeg on hea lagundaja ning määndaja. Siis raiutakse võsa ja hävitatakse kahjureid, kylvatakse-istutatakse kõike, mis kasvatab alla. Kõval ehk kalgil ajal lõigatud puu ei mädane, haavad ei lähe halvaks. Siis kylvatakse kõike, mis kasvatab peale. Aasta kõige kõvemad ajad on radokuu ymbruses, mil lõigatakse ehituspalk ja muu tarbepuu.

Näiteks homme, sydakuu 9. päeval on täiskuu kõva algus. 13. algab pehme aeg, 18. kõva, 24. pehme ning 28. jälle kõva.

Kõvad ja pehmed ajad ei tyhista noore ja vana kuu yldtuntud tähendusi. Kõik, mis kasvama peab, tehakse ikkagi noore kuuga, ja mis hävima, vanaga.

--

Maavalla kalender on myygis Apollo ja Rahva Raamatu kauplustes.

 

Maaleht