[text]
Täna on

Reede pärastlõunal esitles Angla Tuulikumäe projektijuht Alver Sagur koos Leisi vallavanema Ludvik Mõtlepiga telemees Margus Mulla autorifilmi "Vana tuuliku lugu" Kaali kylastuskeskuses.

"Pealkiri ytleb filmi kohta kõik – see on yhe tuuliku lugu," sõnas ERR Saaremaa reporter Margus Muld tagasihoidlikult filmi esitlusel. Seda, mis žanris on linateos, ei osanud ta täpselt määratleda, kyll aga arvas, et ju film räägib ise enda eest, kirjutas Meie Maas Ene Kallas.

Film rääkiski. Poole tunni jooksul jutustas linateos vaatajaile yhe vana tuuliku loo. Ikka sellest, milline Angla Vilidu tuulik oli ja sellest, milleks ta sai. Ning kuidas. Kõrvale ekskursid tuuleveskitest ehk killukesed Saaremaa kultuuriloost.

Filmi ei saa ilmselt käsitleda kui õppematerjali tuuliku loomisest, kyll aga annab ta kyllalt huvitava sissevaate veski ehitamise iseärasustesse ja räägib sellestki, et tuuliku taasloomine ei ole tykitöö, vaid eeldab põhjalikke teadmisi Saaremaa symboliks saanud ehitistest. Et teada saada, kuidas ja mismoodi täpselt tuleb veskit ehitatada, ei piisa yheainsa tuuliku uurimisest, rääkisid ehitusmehed.

Margus Muld sõnas, et tal on muu hulgas hea meel ka selle yle, et ei pidanud ehitusmees Arne Maripuult sõnu välja kiskuma. Nii seletasid ehitajad ja tuuliku tegemise juures konsultandina viibinud Tõnu Sepp filmil toimuvat lahti. Mölder Jaan Vatsfeldti värvikas selgitus sellest, kuidas teradest saab jahu ning et tuult ei tohi olla liiga palju, muidu läheb kärssama, lisas linateosele teatava muheduse. Tõnis Kipperi hääl sobis filmi yllatavalt hästi selgitamaks lahti tuuliku taastamisega seotud taustu.

Kysimusele, et kui rahul Margus Muld ise oma filmiga on, ei saanud ma täpset vastust, kyll aga jäi kõlama fraas, et uus kogemus on tal käes ning jälle targem. Margus vaadanud pärast lõplikku filmi valmimist teose kolm korda yle ja näidanud tuttavatele. Hinnang oli hea. Oli olnud huvitav. Et see hinnang mitte päris vale ei ole, näitas seegi, et Kaali kylastuskeskuse ylemisse saali kogunenud rahvas jälgis filmi tähelepanelikult ja huviga. Telemees märkis peale filmi esilinastust muigega: "Mul on hea meel selle yle, et keegi saalist ei lahkunud."


Meie Maa