[text]
Täna on

10.08. kl 19.10 ETVs: Loonasari Alusmetsa varjus, 5/5: Yliyhiskonnad (Life in the Undergrowth, Inglise 2005).
Mõnikord ei tegutse selgrootud loomad yksi, vaid moodustavad suuri yhiskondi. Mõni neist yhiskondadest on nii hästi korraldatud, nagu oleks tegemist tervikuga või, nagu ytleb David Attenborough, "yliorganismiga". Yhiselt saadavad nad korda suuri asju. Termiidipesad on näiteks varustatud hiiglasuure õhutuskäigustikuga ja nende yhiskonna ylesehitus on niivõrd keeruline, et inimesed alles hakkavad mõistma, kuidas see toimib. Putukayhiskondades ei valitse siiski alati täiuslik tasakaal. Kui kimalaspere saavutab suve lõpul tippsuuruse, puhkeb vastasseis. Emased töölised pöörduvad oma ema vastu ja nõelavad ta surnuks. Vastasseisud võivad tekkida ka eri yhiskondade vahel. Sipelgate ja termiitide sõda kujuneb tõeliseks veresaunaks.

11.08. kl 11.55 ETVs: Loonasari Alusmetsa varjus, 5/5: Yliyhiskonnad (Life in the Undergrowth, Inglise 2005).

11.08. kl 12.30 Kuku raadios: Muhu uudised.

13.08. kl 12.30 Kuku raadios: Loodusajakiri.

14.08. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

15.08. kl 09.00 ETVs: Osoon (ETV 2008).
Pelglikku musta toonekurge on väga vähesed inimesed näinud. Veebikaamera vahendusel on võimalik kurepere elu näha 24 tundi järjest ja nii kuust kuusse. Kuhu jääb kurgede isikliku elu õigus? Randel Kreitsberg tahab teada, kas kured kaks aastat tagasi paigaldatud tehispesa on omaks võtnud?
Mis seen on austerservik? Mirjam Matiisen uurib, kus need seened looduses kasvavad ja kuidas neid tehistingimustes kasvatatakse.
Kokataiet armastav Anni Arro tutvustab oma maakodu - Sepamaa talu. Just siit sai ta oma suuremad looduselamused. Kastna kylas, Anni jutu järgi Eesti kõige päikesepaistelisemas paigas, käis Kadri Hinrikus. Saatejuht Vladislav Koržets.

15.08. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Doromb.com.
Ungari parmupillimängija Szilagyi Aron katseline ja põrisev album aastast 2005. Saate tegi Leanne Barbo.

15.08. kl 15.35 ETVs: Loonasari Emake Maa, 4/4: Valikud ja tagajärjed (The Planet, Rootsi 2006).
Loodusfilmides näeb harva inimesi, otsekui oleks yles võetud puutumata loodust, kuid see mulje on ekslik. Ykski liik ei ole avaldanud maakerale nii suurt mõju ega seda nii palju muutnud kui inimene praegu. Jääliustikud sulavad, miljard inimest kannatab veepuuduse all ja loodusõnnetused on mitu korda sagenenud.
Sarjas "Emake Maa" räägitakse maakerast kui tervikust, kus yksikud syndmused on omavahel seotud. Mis on põhjus ja mis on tagajärg? Mida me saame teha? See on kõige tähtsam otsus inimkonna ajaloos, kuid ometi tundub, et me ei tea, mida me teeme. Kyoto leppe taolistest poliitilistest otsustest yksi ei piisa. Meil on umbes 50 aastat aega oma eluviisi muuta. Tegutseda tuleb enne, kui mured käes, muidu võib olla liiga hilja.

16.08. kl 09.00 ETVs: Osoon (ETV 2008).
Eestimaa looduses ei ole ykski teine lind nii pyhendunud pesaehitaja kui kukkurtihane. Kukrut meenutava pesa kannab lind kõrshaaval kokku ainult yheks kevadeks - igal kevadel alustab kukkurtihase paar oma kodu rajamist uuesti.
Eerik Kumari looduskaitse preemia sai seeneteadlane professor Erast Parmasto. Looduskaitse algab looduse tundmisest. Mida põhjalikumalt me liike ja nende elupaiku tunneme, seda paremini me oma loodust hoida oskame.
Sinimägedes uurime, kuidas maastik on aidanud meid ka rasketel aegadel.

16.08. kl 10.00 Kuku raadios: Keskkonnatelk.

16.08. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Jasmundi rahvuspark Põhja-Saksamaal. Hendrik Relve, Haldi Normet-Saarna

16.08. kl 14.40 ETVs: Loonasari Emake Maa, 4/4: Valikud ja tagajärjed (The Planet, Rootsi 2006).

16.08. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Alberts Mednis.
Värske plaat viimaselt läti libliklõõtsamängijalt, kylapillimehelt Alberts Medniselt.