[text]
Täna on

t_ElvaNaitusPlakat.gifNeljapäeval, 29.10. kl 17 avatakse Tartumaa Muuseumis (Elva, Pikk tn 2) kuvanäitus Maavalla looduslikud pyhapaigad.

Näituse avamisel peab Maavalla koja vanem Ahto Kaasik ettekande ajaloolistest looduslikest pyhapaikadest. Meeleolu lisab Elva rahvamuusikaryhm Marjulise.

Näitus esitleb Maavalla ehk Eesti eri paigus asuvaid ajaloolisi hiisi, pyhi puid, kive ja allikaid nende ilus ja valus. Lisatud selgitused jagavad teavet pyhapaikade tähendusest, seisukorrast ja nendega seotud ajaloolistest tavadest.

Hiied, pyhad kivid, allikad, ristipuud ja teised ajaloolised looduslikud pyhapaigad on korraga maarahva vaimse ja ainelise elma hoidjad. Nendega on kõige vahetumalt seotud meie rahvuslik eneseteadvus ja juured. Pärimuseuurija Mall Hiiemäe sõnul on hiied otseselt seotud eestlaste kodutundega.

Kuigi pyhapaigad on meie põliselma keskseid nähtusi, ei tea eestlased hiitest ja nendega seotud tavadest täna kuigi palju. Vähese uurituse ja puuduliku kaitse tõttu võivad lähemal kymnendil sajad pyhapaigad jäädavalt hävida. Pyhapaigad on eesti elmapärandi yks haruldasemaid ja kõige enam ohustatud osa.

Ahto Kaasik töötab Tartu Ülikooli looduslike pyhapaikade keskuses ning juhib yhiskondlikus korras Maavalla koda, mis tegeleb samuti hiite uurimise ja hoidmisega.

Näitusel välja pandud kuvad on teinud Auli Kytt, Ahto Kaasik ja Ahto Raudoja. Allkirjad koostas Ahto Kaasik, näituse seadis kokku Elo Liiv Maavalla kojast.

Näitus on varem olnud Tallinnas Linnahallis, Rock Cafes, Rocca al Mare Koolis, Heleni koolis, Kuressare Kultuurikeskuses, Tartus Lõuna – Eesti Keele- ja kultuuriuuringute keskuses, Lyganuse Keskkoolis,Tallinna Ülikoolis, Palmses Lahemaa Looduskeskuses, Tõrva kammersaalis, Purku rahvamajas ja Kunda Tsemendimuuseumis.

Näitus on Elvas, Pikk tn 2  avatud 29.10.2009 – 16.10.2010  T – R  10 – 17, L  10 – 15.