[text]
Täna on

t_vuomaselkaMets.gifGreenpeace pidas Rovaniemis kaks kuud läbirääkimisi Metsähallituse ja teiste asjalistega Lapimaal ning saavutas, et kaheksa suure kaitseväärtusega metsa arvati raieringist välja. See puudutab kokku 35 000 hektarit metsi Kittilä, Sodankyla, Savukoski ja Salla omavalitsuses, nende seas ka Peurakaira Sodankylas, mis on suurim loodusmets lõuna pool Inari kaitsemetsi, vahendas Uudistaja.

Greenpeace’i metsamehe Sini Harkki sõnul nõudis kokkulepe suurt tööd, sest kooskõla tuli leida selliste huvitatud osalejatega nagu Lapimaa piirkonnanõukogu või metsatööstus. Harkki sõnul mängis olulist osa tarbijate arvamus: nad ei taha enam tooteid, mis on valmistatud suure kaitseväärtusega metsade hävingu hinnaga. Loonakaitsjatele olid tugevaks toeks ka põhjapõdrakasvatajad, kellele on vanade metsade alalhoid samuti tähtis. Tulemus on ääretult oluline nii põlismaastike kui ka hulga ohustatud liikide kaitse seisukohalt.

Greenpeace on suurema töö Lapimaal sellega lõpetanud; nyyd on vaja tagada veel põhjapõdrakasvatajatele oluliste metsade kaitse Inaris ning vältida Fennovoima tuumajõujaama ehitust Simos.

Kõnealused kaheksa metsaala valisid 2006. aastal välja Soome Luonto Liito ja teised yleriigilised loonakaitseyhendused koostöös Greenpeace’iga. Looduslikku seisundisse on Soome metsadest jäänud alla viie protsendi.

Allikas: Greenpeace

Kuva: Vuomaselkä mets Sodankyläs (Matti Snellman/ Greenpeace)