[text]
Täna on

t_MeNaisetTooramaa.gifSoome naiste lauluryhm MeNaiset ja Mordva Toorama esinevad Fenno-Ugria eestvedamisel radokuu 4. päeval Tallinnas.

Soomes esinevad need soome-ugri rahvaviise esitavad ryhmad Sibeliuse akadeemia peo Sibafest raames Helsingis ja Toijalas.

Esinemiste teljeks on pulmakombestik. Lauldakse nii päris kui ka seatud ingerisoome, karjala, vepsa, setu, eesti, ersa ja mokša pulmalaule. Haruldase maiuspalana saab kuulda mordva ja karjala pulmaitke. Kogu kava raamistikuks on yhislaulud, kus  nais- ja meeshääled võimsalt kokku kõlavad. Kumbki ryhm esineb ka lyhema oma osaga.

Esinetakse:

Pyhapäeval, 31. sydakuud kell 19.30 Helsingis Sibeliuse Akadeemia konsertsaalis (Pohjoinen Rautatiekatu 9). Pilet 15/10€
 
Teisipäeval, 2. radokuud kell 18.00 Toijalas Akaa kirikus. Vaba sissepääs.

Neljapäeval, 4. radokuud kell 18.00 Tallinnas Rahvusooperi Estonia kammersaalis.


TOORAMA

Vladimir Romaškini ja tema sõprade asutatud Toorama on kogunud ersade ja mokšade vanu laule ja pyydnud elustada rahvakombeid. Ansambel tegutseb juba 1990. aastast, pärast Romaškini surma võttis ryhma juhtimise yle tema poeg.

Ansambli esituses kõlab Mordva mitmehäälne meestelaul. Laulmisstiil on voogav, pikaldane ja väga võimsa häälega. Lauluryhma kuulvad nii ersad kui ka mokšad ja ka laulud on mõlemalt rahvalt. Mordvas on mitmehäälsel laulul äärmiselt suur kombestikuline tähtsus, sellel on kauged sidemed setu mitmehäälse lauluga. 

Lugusid Tooramast  


MENAISET

Soome-ugri rahvalaule esitav ryhm MeNaiset tegutseb juba 17 aastat. MeNaiste kavasse kuuluvad nii soome-, eesti-, setu-, karjala-, ingeri- kui ka mordvakeelsed lood. Naised loovad ja seavad lugusid ka ise.

Seitsmel naisel tekkis huvi soome-ugri laulu vastu, kui nad õppisid Helsingis Sibeliuse akadeemias rahvamuusika osakonnas. Seal tutvusid nad peamiselt Ingerimaalt pärit laulude ja laululaadidega. Nende suurimaks innustajaks oli akadeemias setu ringi juhendanud eestlanna Anneli Kont-Rahtola, kellest endastki sai MeNaiste laulja. Kaks aastat tagasi tegi MeNaiset ka pikema ringreisi Eestis.

Ryhma koduleht


KOOSTÖÖ

MeNaiset on teinud 15 aastat koostööd Mordva ryhmaga Toorama. Koos on lauldud põhiliselt Soomes, aga ka  Hollandis aastatel 2004 ja 2007. Yhistest salvestustest valmis 2001. aastal CD-plaat Mastorava. MeNaiset on käinud mitmel korral Mordvas esinemas ning kylanaistelt rahvalaule õppimas.

Allikas: Fenno-Ugria