[text]
Täna on

t_MLKalender.gif

Radokuu lykkab veebruari kõrvale

Ajakirja Loodusesõber värske numbri kaanel seisab “veebruari” asemel hoopis “radokuu”. See on väike, aga julge samm maakeelsete kuunimede tagasitulekus, kirjutas
aalehes Sulev Oll.

Loodusesõber ei piirdu muutusega kaanel, vaid kasutab maakeelseid kuunimesid artikliteski. Maakeelsetele kuunimedele on pyhendatud ka ajakirja kaanelugu.

Siiski pole ajakiri teerajaja, vaid pigem kaasatulija. Eesti oma põliseid kuunimesid tarvitavad juba Maavalla Koda, Terve Elu kalender, Soomaa kalender ning Võro-Seto tähtraamat.

Nagu mustriga soki kudumine

“Minu arust on see yks väike asi, aga päris Eesti asi, mida kõik võiksime teha,” hindab Loodusajakirja toimetaja Helen Arusoo. “Kui on valida, kas ostad poest eesti mustritega sokid või kood need ise, siis ise teha on ju vägevam, eks? Maakeelsete kuunimede kasutamine oleks ka nagu ise mustritega soki kudumine – vägev!”

yks argument on Arusool vägevuse kõrval veel. “Mul oli kombeks kiruda oma armsa maa kliimat, aga seda sinnamaani, kui kätte juhtusid maakeelsed kuunimed, mida Maavalla Koda kasutab,” räägib ta. “November on ju kooljakuu, see ytleb kõik. Põleta kyynalt, kutsu surnud hõimlased lauda ja ole natuke vagusi.”

Miks maakeelseid kuunimesid kasutada ja millistes riikides seda veel tehakse, loe värskest ajalehest Maaleht.


Maaleht