[text]
Täna on

1 mahlakuud esitletakse Eesti Vabaõhumuuseumis Tallinnas Roca al Mares uusi väljaandeid ja avatakse Heiki Pärdi kuvanäitus „Koht kus meister augu teinud“.

Esitletakse artiklikogumikke „Suitsutare 5“ ja „Eesti Vabaõhumuuseumi Toimetised 2“ ning tutvustatakse Heiki Pärdi trykisooja raamatut „Taluhäärberid 3“, mis on valminud koostöös kirjastusega „Tänapäev“. Nalja saab ka!

Munapyhade aegu, 29 urbekuud kuni 4 mahlakuud kutsub Kolu kõrts peresid ja sõpruskondi sakstekambrisse osa saama toredast kavast. – Yheskoos saab kaunistada mune ning nautida pyhadetoite: kartuli-kilusalat, karask suitsulihaga, ahjusoe rukkileib muna-, herne- ja heeringavõiga, vasikaliha ahjupraad või täidetud kana jm. Vajalik ettetellimine: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. või telefonil 654 119.

Pyhapäeval, 4 mahlakuud kl 11-16 peab Eesti Vabaõhumuuseum munapyha. Lisaks tavapärastele munadevärvimisele ja munamängudele on avatud kiigelaulude, roopillide, paeltepunumise ja pesakastide valmistamise õpitoad. Koos Tallinna Linnuklubi juhataja Linda Metsaoruga otsitakse saabunud rändlinde.

23 mahlakuud – kui ilmataat vähegi lubab, avatakse muuseumi suvehooaeg. Esilinastub tõsielufilm arhitekt Karl Tihasest (1914-2005), kes on andnud hindamatu panuse Eesti maa-arhitektuuri uurimisse. Just tänu Karl Tihasele asutati 53 aastat tagasi Eesti Vabaõhumuuseum. Filmi on tellinud Tallinna Tehnikaylikool, mille õppejõud K. Tihase pikka aega oli. Filmi tegi valmis Juhan Aare.

24.-25 mahlakuud toimub puitaedade koolitus. Oodatud on kõik, kes huvitatud vanadest töövõtetest ja soovivad õppida oskusi, mida tundsid meie vanaisad ja vanaemad. Muuseumi koolitused vanade taluehitiste vallas on olnud juba mitmeid aastaid väga menukad. Sel aastal pakutakse puit- ja kiviaedade, akende-uste, katuste, pruss- ja palkehituste koolitusi. Koolituste kalender: www.evm.ee. Täpsem teave ja osalemiseks kirja panemine: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud., tel 53 44 4769.

Kynnikuu kaup muuseumi poes: karjalapse mänguasjad, ökojahu, leivakypsetusvormid, taignakausid ja pasha vormid.

Talvehooajal on muuseum avatud iga päev kell 10-17, suvehooajal kell 10-20. Piletihinnad talvel: tavapilet 50 krooni, sooduspilet 25 krooni, perepilet 75 krooni; suvel: tavapilet 95 krooni, sooduspilet 25 krooni, perepilet 150 krooni. Jyripäeval sissepääs tasuta!

Hea ylevaate muuseumist saab muuseumi kodulehekyljel www.evm.ee (nii eesti kui inglise keeles).


P.S. 14 mahlakuud on kynnipäev. Siis tuleb ärgata võimalikult vara ja vaadata, et kõik põllutööriistad oleksid kasutamiseks korras. Hea viljakuse saavutamiseks viidi põllule koorem sõnnikut ja kynti kevade esimene vagu. Kui sul ylevaatamist vajavaid põlluriistu pole, siis on päramine aeg uurida oma jalgratta sõidukõlbulikkust. Kui sa aga autota hakkama ei saa, siis ära unusta, et peagi lõpeb talverehvide lubatud kasutamise aeg.

Allikas: Eesti Vabaõhumuuseum