[text]
Täna on

Millesse uskus põhjamaine rahvas? Milliseid laule lauldi, lugusid loodi ja tavasid järgiti?

Laupäeval, 24 mahlakuud korraldab Põhjamaise Etnograafia Selts (Pohjoisen Etnografian seura, www.pohjoisenetnografia.fi) Tamperes muuseumikeskuses Vapriikki (Alaverstaanraitti 5) rahvausu päeva, mille jooksul syvenetakse Maa põhjapoolkera rahvaste mõttemaailma ja uskumustesse ning nende uskumuste ulatusse.

Päev algab kell 10.00 Vapriikki auditooriumis peetava kõnekoosolekuga. Esimesena astub yles professor emeeritus Juha Pentikäinen, kelle sõnavõtt kajastab vienakarjala runolaulja Marina Takalo elu.

Teised esinejad viivad kuulajad Põhja-Ameerika põlismaalaste uskumuste kaudu Siberi neenetsite isikulaulupärimuse juurde ning sealt omakorda Karjala kõnnumaale ja Savo sydamesse. Millist rahvaluulet ja loitsusid esitati metsade kuninga karu auks peetud jahitavadel?

Pärast lõunapausi kell 13.30 suunatakse kuulajad Lapi nõidade ja teadjate manu. Ettekannetest saab vastuse sellele, kas saamlaste stállu oli tõeline inimene või teispoolsuse hirmus tekkinud meelepete.

Kõnekoosolek on tasuta ja kõigile avatud!

***

Pärast kõnekoosolekut on võimalus tutvuda Vapriikki näitustega soodushinnaga: täiskasvanuile on pilet 4 €, õpilastele 2 €.

Näituse "Karu aasta" (Karhun vuosi) kylastus algab kell 15.30.

***

Kell 18.30-20.30 on õhtune kava, kus esineb filmirežissöör-stsenarist ja muusik Anastasia Lapsui. Õhtu pakub neenetsi laule, muusikat ja lugusid ning mõnusat koosolemist.

Eelmyygipileteid hinnaga 10 € saab osta seltsi sekretärilt, samal õhtul ukselt (alates kl 18.00) ostes on hinnaks 12 €.

Õhtukava ajal on avatud restorani baar.

***

Lisaks saab rahvausu päeval Vapriikkis tutvuda pillimeistri juhendusel põliste soome-ugri pillidega ja käia muuseumikeskuse hoovile pystitatud jurtas. Restoranis Valssi pakutakse päevasel ajal omahinnaga lõunat ja muuseumi lahtiolekuaja jooksul kohvi ja suupisteid.

Lisateavet:

Pohjoisen Etnografian seura - www.pohjoisenetnografia.fi

Rahvausu päeva otselink - www.pohjoisenetnografia.fi/kansanuskonpaiva

Seltsi sekretär Anna Partanen - See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud., +358 50 5678 144


Tõlkis Mari-Liis Roos, Maavalla koda