[text]
Täna on

Maavallas on ringreisil tuntud Mehhiko taidur Leno Morfin, kelle maalinäitust "Jäljed" saadab maia-kitshee poeedi Humberto Ak`abali luule. Tartus on tulemas ka Kesk-Ameerika põlisrahvaid tutvustavad õhtud.

Näitused:

10. – 18.07. on näitus avatud Pärimusmuusika Aidas Viljandis.

12.07. – 25.07. on näitus avatud Tartu Loomemajanduskeskuses Kalevi tn 13. Näituse avamine kell 18.00. Kell 20.00 järgneb Guatemaala õhtu. Juttu tuleb maiadest Guatemaalas, luuletajast Humberto Ak´abal ja tema loomingust.

13.07. kl 18.00 Tartu Loomemajanduskeskuses Kalevi tn 13 Mehhiko õhtu: käime kylas Mehhikos elaval wixarika rahval läbi kuvade, jutustuse ning ennekõike nende kõneka ehtekunsti kaudu. Kell 20.00 näidatakse mehhiko rezhissööri Francisco Vargase linateost "Viiul" (El Violin). Film on liigutav lugu yhest põlisrahvast, muusikast ja rahuigatsusest... http://www.elviolinthemovie.com/home_flash.html#trailer Valminud 2006. aastal, on "Viiul" läbi aegade enim auhindu pälvinud Mehhiko film.

26.07. – 09.08. on näitus avatud Galerii Aatriumis Tallinnas Harju tn 6.

13. – 27.08. on näitus avatud Jäneda Mõisas.


On looduse jäljed ja loomise jäljed. Mõtete, soovide, unede jäljed. Tundejäljed ja mälujäljed...  värvi jäljed lõuendil... Leno maalid ei kujuta, kujutle, ilusta ega dekoreeri. Ta ei vaja maalimiseks vaadet, tema maalid ise on vaade availma, avatud ja avastamata ilma. Leno lõuend on ekraan kosmilise projektori valguses ja sinna jäädvustub see, mis parasjagu tähtis on ylavalt vaadates, suures plaanis.
Näitusel käime kahe tundliku looja jälgedes kaugelt Kesk-Ameerikast kaarega koju  omaenda juurte juurde, sygavale sydame sisse.

Tuli

Tuli
kykakil
kustutab
puuhalu kurbust
lauldes tal
palavat laulu.
Ja halg
kuludes kuulab
kuni unustab,
et oli kord puu.


Taidur Leno Morfin syndis 1954. aastal Mehhikos, Pihuamo nimelises kylakeses Sierra Madre mäeahelikus. Kaasasyndinud loomevajadus ilmutas end varakult, 16 aastaselt harjutas Leno  kätt kingsepana, maalis ja voolis puukujusid. 1994. aastal avastas Leno loomingu Chicagos prantsuse taidur Louis Durot, kes järgnevail aastail tutvustas leitud talenti maailmale. Sellest ajast on Morfin avanud arvukalt näitusi Euroopas, Hiinas, Ameerika Yhendriikides ja Mehhikos. Tema maalid on elamus. Puhaste värvide ja haaravate kujunditega vaade, isiklik ning tundeline. Eestis on Leno Morfin esimest korda. Suur osa siin välja pandud akryylmaalidest valmis tänavu pärnakuus Jänedal. 

Kirjanik Humberto Ak´abal syndis 1952. aastal Guatemaalas, Momostenango mägikylas. Vere, keele ja meele poolest kitshee, esindab Ak´abal yhte kahekymne yhest maia põlisrahvast riigis. Alates 1990. aastast on Ak`abalilt ilmunud 15 luulekogu ja 12 isiklikku luulekogumikku. Talle on omistatud mitmeid rahvusvahelisi luuleauhindu ja tema loomingut on tõlgitud prantsuse, inglise, itaalia, saksa, hollandi, portugali, katalaani, rootsi, heebrea, jaapani ning ungari keelde. See põlisameeriklasest autor on osalenud luulefestivalidel Euroopas, Aasias ja Ameerikas.

Humberto Ak`abali  kitshee keeles kirjutatud loonalähedane luule kõlab eestlasele ehk ootamatultki koduselt, toob äratundmise mitmetes läbivates teemades, nagu ka vormis, selle värskendavas lihtsuses. Ak`abali luuleloomingus avaldub kitshee rahva põline omailm ning autori sygav keeleline ja elmaline tundlikkus.

Kitsheedelt, Kolumbuse eelse Ameerika põliselmast jõudis eesti lugejani 1999. aastal Ruth Liase vahendusel pyhade loomismyytide kogu „Popul Vuh“. Humberto Ak´abali luuletused on näituse tarvis eesti keelde tõlkinud Maris Kilk.

Esmakordsel tutvustamisel Eestis seame Morfini ja Ak´abali loometöö yhte saali kokku kõlama ning aimata on, et yksteist täiendades toovad nad meieni suure sõõmu Kesk-Ameerika yrgset elutunnet kaasajas. Ehk annab see jõudu ja mõtteainet ka meie oma põlisest elmast hoolijaile.

Lähem teave:

Maris Kilk
53584550