[text]
Täna on

Ajakirja Maakodu Eluringi sari jätkub põimukuu numbris pulmatavade looga.

Ahto Kaasik kirjutab: "Esivanemad on öelnud, et pulm on inimese elu tähtsaim syndmus. Alles abielludes algab päris elu. Seejuures on pulm justkui kooselu õrnas ja tundlik seeme, millest kasvab välja abieluõnn. See, kas ja kuidas pulma peetakse, milliseid tavasid ja mismoodi järgitakse, kuidas end ylal peetakse, see kõik mõjutab järgenavt elu: loob tervist, õnne, jõukust, yksmeelt ja  viljakust.

Pulma tähtsaim tava on pulmapidu ise. Kui noorpaarile head soovivad inimesed tulevad kokku, rõõmustavad ja lõbutsevad, antakse oma vaimujõuga jõudu ja hoogu algavale abielule. Pulmaliste rõõm on noorpaarile õnnistuseks. Seepärast on vanarahvas öelnud, et pulmas tuleb hästi palju hõisata ja trallitada. Pulmakutse vastuvõtmine ja pulma tulek kohustab. Kes pulmas norutab, loob iseendale edaspidiseks kurva elu.

Meie põlised pulmatavad on tõenäoliselt vanad aastatuhandeid. Sarnaseid tavasid järgitakse hõimurahvaste juures ning on järgitud mujalgi. Vanad tavad on paljude põlvede jooksul järgi proovitud ja tõestanud oma häädust."


Pikemalt Maakodus