[text]
Täna on

09.08. kl 13.00 ETVs: ETV 55: Eesti meeste laulud.
Lavale jõudis kolmas osa Veljo Tormise rahvalaulude kolmikust ”Meestelaulud”. Kui eelmised lood ”Eesti Ballaadid” ja ”Eesti naiste laulud” olid pigem alalhoidlike ning paigatruude naiste hoitud ja esitatud, siis mehed on aegade jooksul meremeeste ning sõjasulastena rohkem ringi rännanud ja nende lugudes on hoogu ning särtsu ja pila. Eesti meeste laulud tõid lavale Tõnu Kaljuste ja Peeter Jalakas.


09.08. kl 19.45 ETV2: Looduse kutse.
Vaatefilm Eestimaa kaunist loodusest. Filmi tegid Hans Malmstein ja Harry Rehe.

09.08. kl 20.00 ETV2: Rein Marana loonafilm: Matsalu linnuriik.
Matsalu roostikud ja laiud, elmamaastikud ning rannikualad.

09.08. kl 22.50 ETV2: AegRuum Maakera vapustused: Kuidas kujunes Ameerika lääs.
Vulkaanid, maavärinad, yleujutused, tervete mandrite suurused jäätammid ja muud iseäralikud võimsad loodusnähtused... PÕnev ja yllatav lugu sellest, kuidas kujunes Ameerika ning Kanada lääs.

10.08. kl 11.30 ETVs: ETV 55: Rein Marana loonafilm: Operatsioon Lagrits.
Lagrits on unilaste sugukonda kuuluv laialehistes segametsades elav väike näriline. Filmis avaneb lagritsate aastane eluring: pulmamäng kevadel, lagritsapoegade areng, lagritsate omavaheline suhtlemine, toimetamised ööpimeduses, eluviis ja toitumistavad, sygisesed ettevalmistused talveuinakuks, uinunud ning kevadel ärkavad lagritsad.


10.08. kl 21.10 etv2: Setu laulud.
Setu laulikutest ja pulmakommetest. Filmi kava: Paul-Eerik Rummo, lavastaja Ela Unt, yles võttis Mati Põldre.

10.08. kl 22.25 etv2: Suurte kasside päevik. Tamu lugu.
Nelja lõvikutsika ema Tamu on praidist välja visatud ja peab oma peret yksi kasvatama. Masai Mara on yksikule lõvile ohtlik paik. Kui Tamu pärast võõra isalõvi minemakihutamist poegade juurde tagasi jõuab, leiab ta eest ainult kaks kutsikat. Tal tuleb teha raske otsus: kas jääda kahe poja juurde või jätta nad yksi ja minna teisi otsima. See on liigutav lugu lõviema olelusvõitlusest.

11.08. kl 15.05 ETVs: Suurte kasside päevik. Tamu lugu.

12.08. kl 10.00 Kuku raadios: Loodusajakiri.
Kordus kl 21.30.

12.08. kl 23.15 ETVs: Raua needmine. Tormis, RAM ja Metsatöll.
Jäädvustus sellest, kuidas Metsatöll koos RAM-iga Pirita kloostri varemetes rokkis ja kuidas Tormis metalli valati. Põnev mõte sai teoks 2006. aasta Maailmakyla peo raames, andes vanapärastele rytmidele ja loitsudele uues esituskoosluses uue hingamise.

13.08. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

14.08. kl 09.00 ETV2: Osoon.
Kumari saar; ravimtaimeaed; matkamine.
Kordus kl 17.00.

14.08. kl 09.30 etv2: Elolinõ: Kirmask.
Setude suvine pidu kirmask, millega laul ja tants käivad kaasas kui sukk saapaga, muutub yha popimaks. Kes saab, läheb kirmaskile ikka rahvariides. Contra uurib Aleftina Kundilt, milline oli setu kirmask aastate eest ning läheb vaatama, kuidas peetakse pidu nyyd. Lepä kirmaskil laulavad-tantsivad noored ja vanad, maa- ja linnarahvas, võõrad-tuttavad. Kirmask on lõbus.
Kordus kl 16.30.

14.08. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Jordaania muusika.
Malek Barmawy ja Tareq Al Nasser töötlevad stuudios jordaania pärimusmuusikat.

14.08. kl 20.05 ETVs: Yks tegu: Vöötegu.
Tavatseme peita rutu taha oma igapäevaseid mõtteid ja toiminguid. Nii jääb maailma häda ja viletsus kaugele. Paraku rõõm ka. Yhes vööteoga oli lõpuks ometi aega mõtelda. Neid mõtteid, mida ammu mõelnud polnud. Põimida vöösse kokku oma lood koos teiste lugudega, siduda kokku maa ja taevas. Ja kogu selle tegemise juures avastada jupike endast. Saatejutu kirjutas Rõõmu Grethe.


14.08. kl 21.15 etv2: Unustatud rahvad: Karjala saatus.
Kuueosaline sari segakoorile ”Unustatud rahvad” on Veljo Tormise kooriloomingu tippteos - kuue väikese Läänemereäärse soome-ugri hõimu muusikaline koondkuva. 1990. aasta salvestusele on lisatud Veljo Tormise selgitused ja laulude eestikeelsed tõlked 1999. aastal.

15.08. kl 10.00 ETV2: AegRuum Maakera vapustused: Tähe surm .
Mõned aastad tagasi avastasid teadlased, et punasel hiiul Mira A on valgusaastate pikkune saba, mida näeb ainult ultraviolettvalguses. Selles sabas on kirjas Maa saatus. Nyyd teame, kuidas surev päike võib hävitada kogu inimkonna.

15.08. kl 12.35 ETV2: Unustatud rahvad: Vepsa rajad.
Kuueosaline sari segakoorile ”Unustatud rahvad” on Veljo Tormise kooriloomingu tippteos - kuue väikese Läänemereäärse soome-ugri hõimu muusikaline koondkuva. Sarja loomiseks andis tõuke 1969. aastal kaasatehtud matk liivlaste juurde. See omakorda ajendas uusi uurimisretki ja järgneva viie osa synni. Tõnu Kaljuste on oma kooriga ”Unustatud rahvaid” esitanud väga paljudes maades ja erinevates keeltes. Vepslaste asualadele pole helilooja ise jõudnud, rahvalauludega tutvus ta helilindistuste kaudu. Helilooja põhimõtteid järgides on sarja esitus varustatud eestikeelse tõlkega, et kuulaja mõistaks laulude sõnumit. Teosed esitab Eesti Filharmoonia Kammerkoor, koorijuht Tõnu Kaljuste.

15.08. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Andide metsades.
Kordus kl 23.05.

15.08. kl 14.10 ETVs: Veljo Tormis 80: Eesti ballaadid.
Helilooja Veljo Tormise juubelipäeval tuleb Noblessneri valukojas ettekandele helilooja yks kesksemaid teoseid ”Eesti ballaadid”. Esitavad ERSO, RAM, Eesti Kontserdi Koor. Solistid: Celia Roose, Kadri Hunt, Meelika Hainsoo, Liina Vahtrik, Tuule Kann, Iris Oja, Priit Pedajas, Toomas Tohert, Eve Härma, Kadri Ratt, Mart Johanson, Jaak Johanson, Ants Johanson, Kärt Johanson, Violeta Osula, Ingel Marlen Mikk. Dirigent Tõnu Kaljuste.

15.08. kl 15.00 ETV2: Veljo Tormis 80: Yle maailma käimise raja.
Saade jälgib Veljo Tormise tegevust 1996. aastal, mil helilooja andis esmakordselt yle 15 aasta teatud põhimõtetel kestnud vaikimist ETV-le intervjuu ja osales oma teoste ettekannetel Soomes ja Walesis. Koos Veljo Tormisega kylastati temale olulist Soome Kirjanduse Seltsi rahvaluule arhiivi, salvestati suvekodus Kullamäel. Saates on kasutatud Veljo Tormise teoste ettekandeid nii ETV arhiivist kui ka salvestusi kontsertidelt. ETV osales ka Stockholmis ”Raua needmise” ettekandel. Pikemalt avaldavad oma mõtteid heliloojast abikaasa Lea Tormis ja koorijuht Tõnu Kaljuste.

15.08. kl 16.00 ETV2: Veljo Tormis 80: Eesti meeste laulud.
Lavale jõudis kolmas osa Veljo Tormise rahvalaulude triloogiast ”Meestelaulud”. Kui eelmised lood ”Eesti Ballaadid” ja ”Eesti naiste laulud” olid pigem alalhoidlike ning paigatruude naiste hoitud ja esitatud, siis mehed on aegade jooksul meremeeste ning sõjasulastena rohkem ringi rännanud ja nende lugudes on hoogu ning särtsu ja pila. Eesti meeste laulud tõid lavale Tõnu Kaljuste ja Peeter Jalakas.

15.08. kl 16.30 ETV2: Setu laulud.
Setu laulikutest ja pulmakommetest.

15.08. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Java gamelanimuusikat, I.
Kõlab muusika Java saarelt.

15.08. kl 20.45 ETV2: Teemaõhtu. Vilsandi - Eesti looduskaitse häll.
Sada aastat tagasi lõid teadlased Riia loonauurijate seltsist ning Vilsandi tuletornivaht Artur Toom käed ning algatasid Vilsandi läänetipus seisvast luikvalgest majakast kiviviske kaugusel asuvatel Vaika saartel Eestimaa esimese ametliku loonaskaitseala. Artur Toomist sai esimene paberitega ”linnukuningas”, tema kuningriigiks aga Vaikade linnuriik, kus inimese teadlikul toel hakkas hoogsalt edenema tiivuliste liigiline mitmekesisus. Kahelt vaid lindudega asustatud väikesaarelt alanud kaitseala on tänaseks kasvanud enam kui sajakonnale laiule, Suur- ja Väike-Vilsandile ning pikale Saaremaa rannaribale sirutunud rahvuspargiks, millel kõrge rahvusvaheline tunnustus. Vaadates tagasi Vilsandi rahvuspargi saja-aastasele eluloole, selle hiilgeaegadele ning ränkadele kaoseaastatele, peegelduvad läbi yhe kaitseala eluloo kogu Eesti ametliku looduskaitse hädad ning rõõmud.
Vilsandile pyhendatud filmiõhtu avasaates tuleb juttu kolmest mehest, kelle elutööks oli Vilsandi rahvuspargi loomine ja hoidmine. Need auväärt mehed olid Artur Toom, Leo Aumees ning Hans Soots, kes kõik maksid oma tänuväärse ylesande eest väga kõrget hinda - nad andsid Vilsandi eest elu. Viimased kolm aastakymmet on Vilsandi eest seisnud Arvo Kullapere, saarel syndinud mees, kes pajatab filmiõhtu avasaates meie riikliku looduskaitse tänasest päevast ning homsetest võimalustest. Vilsandi rahvuspargi soliidsele eluloole aitavad pilku heita Bruno Pao, Andrus Aumees, Fred Jyssi. Saatejuht Mark Soosaar.

15.08. kl 21.15 ETV2: Teemaõhtu. Vilsandi - mu kodu.
Film nõukogudemaa vanima looduskaitseala loodusest - selle taime- ja linnuriigist ning seal töötavatest inimestest.

15.08. kl 21.35 ETV2: Teemaõhtu. Osoon: Vilsandi.
Saatel on kaks osa. Esimeses osas on tehtud kuvakava lindudest ja loomadest lembehetketel. Teises osas räägitakse Vilsandi saare tekkest ja kujunemisest ning tänapäevast. Esinevad Arvo Kullapere (Vilsandi rahvuspargi direktor) ja teadlased rahvuspargist ning ökoloogia instituudist. Saatejuht on Peeter Tooming.

15.08. kl 22.15 ETV2: Teemaõhtu. Osoon: Vilsandi.
Ramsari konventsioon, leping veelindude elukeskkonnana tähtsate märgalade kaitse kohta, jõustus 1975. aastal. Praeguseks on sellega yhinenud yle 80 riigi. Eestis on kymmekond rahvusvahelise tähtsusega märgala, nende hulgas ka Vilsandi rahvuspark. Vilsandi saarestik on olnud läbi sajandite tõeline lindude paradiis.

15.08. kl 23.30 ETV2: Teemaõhtu. Näitleja: Sammusajad mereni. Jaan Tätte.
Just siis, kui oli moodne paheline olla ja negatiivne sarm näitleja põhitingimuseks kuulutati, ilmus Eesti teatrisse positiivne Jaan Tätte. Pisut boheemlik. Väga karismaatiline. Viljandist pärit Jaan elab justkui kahte elu kahes kohas – vaheldumisi Vilsandil ja Tallinnas. On leidnud tee mereni. Mere ääres elu yle mõtisklenud. Paljuski selgusele jõudnud. “Vaatad merele, vaatad värve, miks on nii ja miks ei ole naa, siis saad hakata tegema ka mingeid otsuseid.”