[text]
Täna on

Äsja alanud Pimedate Ööde Filmifestivali kavas leidub nii mõndagi, mis võiks uudishimu äratada soome-ugri rahvaste vastu huvi ja poolehoidu tundvates inimestes.

PÖFF-i rahvusvahelises võistluskavas Eurasia osaleb Vene reþissööri Aleksei Fedortðenko film "Tsiitsitajad" (Ovsjanki, 2010), mis äratas suurt tähelepanu sygisesel Veneetsia filmipeol ja mis on seejärel linastunud ka mitmetel hõimurahvaste syndmustel. Film jutustab loo kahest mehest, kes asuvad maasturiga pikale teekonnale Kostroma oblastist Ivanovo lähistele, et korraldada armastatud naisele iidsete merja rahvakommete järgi matused. Lisaks naise surnukehale on meestel kaasas ka kaks väikest laulvat tsiitsitajat. Kuipalju on filmis Jaroslavi ja Kostroma aladel asunud ja ammu välja surnud soome-ugri rahvast merjalastest ajaloolist tõde, kui palju aga väljamõeldist, on vaatajal raske otsustada, kuid kahtlemata on oluline, et erinevate juurte ja eneseteadvuste teema on jõudnud suurepärases taidelises käsitluses Venemaa kinolinale. Film, mida arvustaja Maria Ulfsak-Ðeripova nimetab soome-ugri nõiduslikus tõelisuseks ja peo juht Tiina Lokk Venemaa selle aasta parimaks filmiks, tasub kindlasti oma silmaga vaatamist.

Hoopis teise nurga alt on merjalastega seotud ka Venemaa ajalooline film "Jaroslav – tuhat aastat tagasi" (reþissöör Dmitriy Korobkin).

Sel aastal on PÖFF-i tähelepanu all soome kino, mistõttu Soome filmide valik on eriti rikkalik. Inimõiguste erikavas õnnestub näha uusimat filmi Markku Lehmuskalliolt ja ta neenetsist abikaasalt Anastasia Lapsuilt, kes on muide Aki Kaurismäe kõrval soome enim rahvusvahelist tunnustust pälvinud filmilavastajaid. "Suguvõsa viimane" on yhe neenetsi tavapärasest põdrakasvatajaperest pärit naise isikulooline tagasivaade oma lapsepõlveaastatele, mil neenetsid hakkasid yha valusamalt tundma nõukogude korra saabumist.

Mahukasse Soome kavasse kuulub ka filme, mille tegevuspaigaks Lapimaa mitte ainult oma karge ilu, vaid ka yhiskondlike valupunktidega. Muidugi kuulub selliste soome filmide juurde ka just ehe must nali.

Omapäraseks elmasaadikuks soome-eesti elmasillal on olnud kuulus näitleja ja laulja Vesa-Matti Loiri. Soome televisioonis tänini ysna sageli linastuvatest Uuno Turhapuro filmidest tuntud Loiri pälvis PÖFFi elutöö autasu. Loiri tähtsust, tuntust ja mõju aitab lahti seletada lahti Mika Kaurismäe sydamlik tõsielufilm "Vesku", ka selle filmi kaunimad kaadrid on yles võetud Vesku Lapimaa kodus.

Ungari filme on sel PÖFF-il kaks. Suurbritannia ja Rumeeniaga koostöös valminud "Bibliotheque Pascal" linastub samuti inimõiguste kavas ja selle teemad on tänapäevaselt rasked - inimkaubandus, perevägivald ning laste ahistamine. Tegu on siiski paeluva sissevaatega Ida-Euroopa paljuelmalise yhiskonna eri tasanditele ning selle peaosas lummab Transilvaania päritolu näitlejanna Orsolya Török-Illyés. Filmi lavastajaks on mitu korda varemgi PÖFF-il osalenud Szabolcs Hajdu.

?gnes Kocsise film "P?l Adrienn" on seevastu aeglane seisundifilm ylekaalulisest põetajast, kes yritab yles leida oma lapsepõlvesõbrannat. Seda filmi iseloomustavad eelkõige kytkestav kuvakeel ja vaoshoitud nali.

Lähemat teavet Pimedate Ööde Filmifestivali kohta leiab festivali kodulehelt www.poff.ee


Allikas: Fenno-Ugria