[text]
Täna on

t_Loodusesober24.gifAjakiri Loodusesõber jätkab uuel aastal maakeelsete kuunimede kasutamist. Äsja myygile jõudnud väljaande kaanel ilutseb kuunimi "radokuu" ning selle all tagasihoidlikult "veebruar". Koduseid-põliseid kuunimesid leiab ka kaante vahelt.

Loodusesõbra peatoimetaja Helen Arusoo teeb eelmise aasta algatusest kokkuvõtte ning kaeb tulevikku:

"Lugejate hulgas tundus olevat tõuge tugevam kui tõmme. Ehk kui sai lugejatele lahti seletatud ladina päritolu kuunimede tähendus, näiteks et veebruarikuu on pyhendatud etruski surma- ja malaariajumalale Februusile ja radokuu tähendab lõunaeesti keeltes tuisukuud, siis oli esimene tagasiside see, et ladina päritolu nimi on täiesti ebasobiv. Yllatus, et inimesi ei tõmmanud niivõrd radokuu oma meeldivusega, kuivõrd tõukas veebruar oma tähendusega."

Lugejatele meeldetuletuseks ilmub kõigi maakeelsete kuunimede ja ladina päritolu vastete nimekiri ajakirja 2. lehekylje allnurgas. Hea välja lõigata ning paras rahakoti vahele, töölauale või teabetahvlile panna. Siis on maakeelsed kuunimed ikka silme ees.

Loodusesõbra värske väljaanne tutvustab veel eelmisel aastal toimunud Hiite kuvavistluse tulemusi ning Hiie sõbraks valitud Mari-Ann Remmelit. Ajakirjast leiab lisaks hulga põnevaid lugusid ning kenasid kuvasid Maavalla loonast ja kaugemaltki.

Loodusesõber võrgus