[text]
Täna on

Kolmapäeval, 9. kooljakuud algusega kell 18.00 saab Eesti Rahva Muuseumis kuulda ja näha saami filmitaide synnilugu. Järgmisel aastal tähistatakse saami filmi 25. aastapäeva. Muuseumi kylaliseks on saami filmiarvustaja ja ajakirjanik, põlisrahvaste filmipeo Skabmagovat taidejuht Jorma Lehtola.

Inaris syndinud Jorma Lehtola on parimaid saami filmide asjatundjaid. Tema sulest on ilmunud hea vastuvõtu saanud raamat saamidest ja Lapimaast Skandinaavia filmides „Lailasta Lailaan: Tarinoita elokuvien sitkeista lappalaisista“ ning Jorma on olnud oluliseks isikuks ka Eestis toimunud saami filmide linastuste juures.

Ehkki saame on näidatud kinolinal pea kogu 20. sajandi vältel, oli nende endi sõna filmide valmimise juures vähene. Kuid veerand sajandit tagasi valmis esimene saami mängufilm – Nils Gaupi „Rajaleidja“ (Ofelað), millest sai yks läbi aegade edukamaid Norra filme ning see esitati ka võõrkeelse Oscari nominendiks.

„Rajaleidja“ põhineb vanal 13. sajandist pärineval saagal ning räägib saami noorukist, kes kättemaksuks oma pere tapmise eest hakkab võõramaalastest sissetungijatele teejuhiks. Peale tavalise seiklusloo pakub film võimaluse heita pilk saami rahva rahumeelsele loonalähedasele eluviisile, mida paljutähenduslikult ähvardab oht väljastpoolt.

Jorma Lehtola räägib saami filmi ja „Rajaleidja“ synniloost ning annab lyhikese ylevaate saami filmide ajaloost. Samuti saab näha kaadreid esimesest saami mängufilmist.

Eesti Rahva Muuseumis on 2011. aasta lõpuni võimalik vaadata näitust „Kiviaja graafika. Saami trummid kunstiteostena. Tsitaat.“ Kolmiknäitus sedastab meie sidemeid varasemate põlvkondade ja hõimurahvastega, pyydes nende vaimuelu kaudu syyvida ja mõista meie mõtlemise ning maailmavaate kujunemist.

Allikas: ERM