[text]
Täna on

Keskkonnaminister Keit Pentus läkitas tervituskirja 19.11. Tartus toimunud Hiie väe tunnustamissyndmusele.

Head kodalased ja muu maarahvas!
 
Varem kokkulepitud tähtsate asjatoimetuste tõttu ei saa ma kahjuks täna teiega Hiie väe pidulikul tunnustamissyndmusel viibida. Kyll aga tahan teile moodsate tehnoloogiavahendite abiga edastada oma sydamest tulevad tervitused ning paar mõtet, mis teie tänuväärse tegevusega seonduvad.
 
Eesti varasem ajalugu on olnud katkestuste lugu. Seetõttu on esivanemate pärandi meieni jõudmine olnud vaevaline ja katkendlik. Samas - see, mis raskustest hoolimata sajandite tagant meieni jõudnud, on seda väärtuslikum.
 
Ajaloolised looduslikud pyhapaigad on kindlasti kohad, kus me seda sidet minevikuga tunneme. Olenemata usutunnistusest või maailmavaatest peaks need paigad olema hinnalised meile kõigile, mälestusmärgid, mille yle uhkust tunda. Looduslikud pyhapaigad vajavad ja väärivad hoidmist, et seda pisut kõhedaksvõtvat ja aukartust tekitavat esivanematega seotuse tunnet saaksime kogeda nii meie kui ka meie järel tulijad.

Mul oli hiljuti võimalus kuulda yhte tarka meest, Hannes Veinlat, rääkimas keskkonnõigusest. Tema jutu yks keskseid mõtteid oli, et seadus ei ole imerohi, iga kysimust sellega ei lahenda. See kehtib elus kõikjal, aga meie suhtes ymbritsevaga vast veelgi rohkem kui mujal. Kuidas me käitume looduses ja loodusega, sõltub meie väärtushinnangutest, sellest, millele yhiskonnas viltu vaadatakse ja millele mitte.

Meie ajalooliste pyhapaikade puhul on minu meelest ylitähtis, et oleksime kõik targemad ja teadlikumad. Mõistmisest kasvab hoolimine ja hoolimisest austus. Rääkimata sellest, et nii ei tule ette puhtast teadmatusest rumalasti käitumist ja kahjutegemist.
 
Ma ei taha sellega öelda, et kõik on yksnes inimeste suhtumise kysimus ja riigi tugi polegi vajalik. Kindlasti on. Keskkonnaministeerium on viimastel aastatel looduslike pyhapaikadega tõsisemalt tegelenud ja usun, et seda toetust on ka tunda. Anname oma parima, et koos teiste asjasse puutuvate ministeeriumidega pyhapaiku ja ka maaelma laiemalt väärtustada ja hoida.
 
Tänan ja õnnitlen kõiki neid, keda täna tunnustatakse. Teie tehtu ehitab minevikust tänapäeva kestvat edasi tuleviku suunas.
 
 
Keit Pentus
keskkonnaminister