[text]
Täna on
b_250_250_16777215_00_images_IMG_5588.JPG

Käimas on Hiite kuvavõistlus, kuhu oodatakse fotosid ja videoid hiitest ja teistest põlistest looduslikest pyhapaikadest.

Võistluse peaauhind on 1000 eurot, hõimurahvaste auhind 300 eurot, Soome auhind 300 eurot ja kuni 16aastaste auhind 200 eurot. Lisaks on välja pandud Vana-Võrumaa, Virumaa, saarte jm eriauhinnad.

Võistluse eesmärk on jäädvustada ja väärtustada pyhapaikade elma- ja loonapärandit ning innustada inimesi nendega tutvuma.

Hiite kuvavõistlust korraldab Hiite Maja sihtasutus, kaaskorraldajaks Soomes on Taivaannaula yhendus.  Võistlus toimub eesti, soome ja vene keeles ning keskendub soome-ugri rahvaste yhisele pärandile.

Lähem teave, võistluse eeskiri ja kuvade yleslaadimine võistluse veebilehel: https://www.hiis.ee/kuva/2023

Lisateavet

Tänavune Hiite kuvavõistlus on järjekorras 16. Teadaolevalt on see ainus omataoline fotovõistlus maailmas. Kuvavõistlusele saadetud fotod moodustavad kultuuriloolise arhiivi, mis on veebis vabalt kättesaadav aadressil: https://www.hiis.ee/kuva/kuvavoistlused.

Looduslik pyhapaik on mets, puu, kivi, veekogu, pinnavorm, või maa-ala, mida on pyhaks pidanud  juba meie esivanemad. Pyhapaikade hulka loetakse ka vanade matusetavadega seotud ristipuud, rannakylade titekivid, tervendamise paigad ning liukivid. Pyhapaikadega seotud peamised tavad on palvetamine, andide toomine, tule tegemine, pyhade pidamine, tervendamine ja lahkunute mälestamine. Paljud pyhapaigad on praegu elavas kasutuses.

Eestis leidub hinnanguliselt 5000 ajaloolist looduslikku pyhapaika, millest ca 1500 on kantud looduslike pyhapaikade kaardile: https://kaart.hiiepaik.ee.

Tuntuimad pyhapaigad on Otepää Pyhajärv, Suur ja Väike Taevaskoda, Kaali Pyhajärv, Panga pank, Saula Siniallikad, Jägala juga, Tamme-Lauri tamm jt.

2022. a kuvavõistluse võidupildid (korduval pealeklõpsimisel avaneb originaalfail), mida võib võistluse tutvustamisel meedias tasuta kasutada, lisades seejuures autori nime, paiga nime ja Hiite kuvavõistluse nime: https://www.hiis.ee/kuva/uudised/5178-hiite-kuvavoistluse-voitjad-2022

Võistluse plakat: https://www.hiis.ee/kuva/images/gallery/originals/kuvavoistlused_48/hiite_kuvavoistlus_2023_78/plakat23_ee-20230504.jpg

Toetavad: Eesti Kultuurkapital, Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiiv, Võru Instituut, Mulgi Kultuuri Instituut, Fenno Ugria, Maavalla Koda, Tihuse Hobuturismitalu, Tagavälja talu, Alar Krautmani Terviseakadeemia, Hiiepaik, LüüTürr jt.