[text]
Täna on

Laupäeval, 11.11. päädis Metstaöllu kontserdisari “Koduhiite kaitseks” Tallinnas Rock cafes suurejoonelise pärimuskultuuri ja hevimuusika yhispeoga. Syndmusest sai osa tuhatkond pealtvaatajat, kellest 550 andis Metsatöllu eeskujul oma hääle hiite kaitseks mõeldud pöördumisele.

Laval astusid maarahva iidsete pyhapaikade kaitseks yles veel ansamblid Taak (Eesti), Skyforger (Läti) ja Swallow the Sun (Soome).

Hiite kaitseks mõeldud kontserdisarja kavandasid Maavalla Koda ja ansambel Metsatöll koos ning selle raames käidi veel Jõhvis, Kuressaares ja Haapsalus. Sarja eesmärk oli jagada teavet pärimuskultuuri yhe haruldasema ja vähemtuntud nähtuse kohta ning kutsuda avalikkust kaitsma oma esiisade ja järeltulijate hiisi, ohvirikive, -allikaid, ristipuid ja teisi ajaloolisi looduslikke pyhapaiku.

Metsatöllus pärimuskultuuri vaimu hoidev Lauri Õunapuu ytles: "Meil on hea meel, et saime koos Maavalla Kojaga koostööd teha ja võidelda Eestimaa põliste väärtuste eest. Samuti rõõmustab, et paljud inimesed valutavad sydant samade asjade pärast mis meiegi ja seisavad meiega yhel pool rindejoont. Ma tean, et meid on palju, kuid selleks, et meid oleks kuulda, peame tõstma häält!"

Maavalla Koda jagas kontserdil pyhapaikadest lähemat teavet ja pani yles teemakohase  pildinäituse. Selgitustega varustatud pildisari viib vaataja lyhikesele retkele, mis annab ylevaate pyhapaikade tähendusest põliskultuuris ja nendega seotud muredest. Näitus jääb arvatavasti avatuks  aasta lõpuni ja sellega saab tutvuda Rock cafes toimuvate yrituste ajal.

Maavalla Koja vanema Ahto Kaasiku sõnul läks koostöö Metsatölluga hästi korda: “Iga kontserdiga liitus yha suurem osa kuulajatest pyhapaikade kaitse pöördumisega. Paljud inimesed soovisid kojale jõudu ja kinnitasid, et oleme õigel teel.

Anname endale aru, et muusikute eeskujul on pyhapaikade väärtustamisel oluline mõju. Samas ootame, et teisedki ansamblid ja ylepea kõik põlisväärtustest hoolivad yhendused ja inimesed võtaksid pyhapaikade säilimise oma sydameasjaks. Koda pyyab hiite sõpru seejuures vajaliku teabega jõudumööda aidata.”

Oma järgmistel kontserditel kõneleb hiitest ansambel Kukerpillid. Hiite teema hoitakse ylal ka kolmapäeval algaval Johansonide kontsertsarjas “Ring ymber kodumaa 2006”.

Pöördumises, millega kontserditel yhines kokku yle 800 inimese, oodatakse valitsuselt otsustavaid samme pyhapaikade hävitamise lõpetamiseks ja nende uurimise ja kaitse tõhustamiseks. Seni riiklikul tasandil valitsenud ykskõiksuse tõttu on ametnikud kooskõlastanud ehitustegevuse Palukyla hiiemäel, Kunda hiiemäel, Panga hiies ja mujal.

Pyhapaikade kaitse pöördumisega saab tänasest yhineda  Maavalla Koja kodulehel www.maavald.ee . Samas saavad hiite sõbrad välja trykkida pöördumise teksti, et allkirju soovi korral ise koguda.

Pilte laupäevasest kontserdist

Pöördumine pyhapaikade kaitseks


Maavalla Koda