[text]
Täna on

t_KonglaVT.gifMai alguses Viru-Nigulas aset leidnud õlest nõiakuju põletamine on viinud selleni, et Maavalla Koda palus kaitsepolitseil selgitada võimaliku kuriteokoosseisu olemasolu, kirjutas Andres Pulver Virumaa Teatajas.

Uudisteagentuur BNS andis teada, et Taarausuliste ja Maausuliste Maavalla Koda esitas neljapäeval kaitsepolitseile avalduse, milles palus selgitada, kas Viru-Nigulas toimunud inimkuju põletamises on täheldatav kuriteokoosseis.

Koja teatel elustati 2. mail sihtasutuse Virumaa Muuseumid, Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) Viru-Nigula koguduse ja Viru-Nigula valla tseremoonial symboolselt 366 aasta eest sooritatud arvatav tulemõrv, mille ohvriks langes kohalik rahvaarst Kongla Ann.

Kirik vastutab

“Juristina võin kinnitada, et meie ei ole yhtegi seadust rikkunud, ja ma ei usu, et kaitsepolitsei saab midagi algatada,” kommenteeris Maavalla Koja avaldust SA Virumaa Muuseumid juhataja Ants Leemets.

Maavalla Koja vanema Ahto Kaasiku teatel saatsid nad järelepärimise ka kultuuriministrile Raivo Palmarule ja EELK peapiiskopile Andres Põderile.

“Kristlikku vägivaldset fundamentalismi manifesteeriva tseremoonia korraldamine riigi ja omavalitsuste asutatud sihtasutuse poolt koostöös luterliku kiriku kogudusega tekitab maausuliste hulgas erilist nördimust,” seisis kirjas ministrile.

“Sellega on Eesti riik kaudselt kiitnud heaks kolm ja pool aastasada tagasi Rootsi võimude ja luterliku kiriku vägivallateod nende vastu, kelle ainus syy oli Eesti põlisrahva pärimuse tundmine ja edasikandmine,” märkis koda teates.

Põderile saadetud kirjas osutas koda, et koguduse osalemine symboolsel mõrval teeb kiriku vastutavaks minevikusyndmuse taaselustamise ja seega sellele moraalse heakskiidu andmise eest.

EELK Viru praostkonna praost Avo Kiir ytles kommentaariks, et ta ei ole kyll otseselt kursis, mis täpselt Viru-Nigulas toimus, kuid arvas, et pigem oli tegemist ajaloo teatraalse illustreerimisega.

Ants Leemets kinnitas, et tseremoonial tuletati inimestele ajalugu meelde. “Viru-Nigulas on palju tähelepanuväärset ja Kongla Anne põletamine on samuti yks tähelepanuväärne seik,” lisas ta.

Leemetsa sõnul austab Virumaa Muuseumid taarausulisi. “Me viime oma ekskursioone Samma hiide ja räägime taarausust, Viru-Nigulas tutvustame yldse erinevaid usundeid,” rääkis muuseumijuht.

Muuseum palus vabandust

SA Virumaa Muuseumid ja Maavalla Koda leppisid reedel kokku, et arutavad järgmisel nädalal koostöövõimalusi. “Me vabandasime nende ees, sest ei osanud arvata, et selline yritus võib kellegi tundeid riivata,” lisas Ants Leemets.

“Kui mõni mees segaseks läheb, on see tema enda asi,” tähendas praost Avo Kiir ja lisas, et sellisel juhul tuleks ka teatrite kohta pidevalt kaitsepolitseile avaldusi esitada.

Viru-Nigula vallavanem Raivo Heinmets oli aga nukker. “Ma ei saa Maavalla Kojast aru, valda kogu aeg taga kiruda ei ole ilus,” rääkis vallavanem.

Pilt: Virumaa Teataja. Virumaa Muuseumide Toolse piirkonna direktor Uno Trumm (vasakult) ja juhataja Ants Leemets ning Viru-Nigula vallavanem Raivo Heinmets ja volikogu esimees Ain Tiivas vaatavad, kuidas õlgedest nõiakuju mõne hetkega tuhaks põleb.


Virumaa Teataja