[text]
Täna on

477751a4050ac1224c487c566c85a366_w83.gifMaavalla koja võrgulehel avaldati album mõne päeva eest murdunud Võlla hiietammest. Muhumaa kõige kuulsam puu oli yks neid nähtavaid ja käegakatsutavaid mälestusmärke, mis seovad meid muistse vabaduse ja esivanematega usuga.

Albumis on arhiivifotosid, millel on jäädvustatud elujõus puu. Suurem osa pilte on tehud siiski viimastel aastatel ja need jälgivad vana puu kadumist.

Piltide alt leiab näiteks järgmisi selgitusi:

"10221. ajastaja (2008) öösel vastu uut kalendriaastat murdus Võlla hiiepuu tyvi. Mõni nädal varem oli saetud tyve ymbert noored puud ja vana hiiglane jäeti tuulte meelevalda. Saagija polnud ilmselt ei kodus ega koolis kuulnud, et meie rahva ajalooliste heade tavade kohaselt ei murta hiiest oksagi.

Siin saab aja jooksul mullaks vana hiiepuu tyvi ... et sirguda taas uute hiiepuudena. Võlla hiis elab edasi, kuni me teda mäletame ja hoiame. Samas on sajad Maavalla hiiepaigad hävimas, kuna nende asukohtade viimased mäletajad on siit ilmast lahkumas. Hiied hävivad ka inimeste teadmatuse, rumaluse ja mõnel puhul pahatahtlikuse tõttu. Igayks meist saab kaitsta kodukoha pyhapaiku, takistades nende lõhkumist ja talletades pärimust. Igayks meist saab aidata ka kõiki Maavalla hiisi ja teisi looduslikke pyhapaiku, liitudes nende kaitseks koostatud pöördumisega. Aita hiit!


Kuni on säilinud hiie pind ja selle kasvuvägi, seni on alles ka esivanematest pyhaks ja kalliks peetud hiis. Jätame hiie rahule. Las hiis kasvab järeltulevate põlvede jaoks.

Maavalla koda on väga tänulik, kui saadate meile vanemaid pilte või koopiaid pyhapaikadest. Hoiame meie maa ja rahva lugu!"

Vaata pildialbumit