[text]
Täna on

Tallinna Marilaste Liit ja Tartu marid tähistasid mari omausu tavade kohaselt uusaastapidu Šorõkjoli.

Tallinna Marilaste Liit pidas ka oma aastakoosolekut, kus otsustati tegevust tõhustada. Viimati käisid marid sageli koos viis aastat tagasi, vahendas Fenno-Ugria.

Mullu kooljakuus valiti yhenduse juhiks Ljudmila Jamurzina, kellel on yhenduse edendamiseks uusi mõtteid. Kõigepealt otsustati tähistada aastavahetust tähistavat rahvuspyha.

Syndmus jagunes kahte ossa: esmalt peeti koosolekut ja kuulati Jamurzina ettekannet Šorõkjoli pyhast. Õhtupoolikul kylastasid marisid jõulusandid, kellele lapsed ja nende vanemad esinesid.

Šorõkjol tähendab mari keeles lambajalga. Kuigi see omausu pyha langeb kalendri järgi kokku talvistepyhadega, pole Marimaal kombeks laulda koljaade ehk jõulusandilaule, nagu tehakse mujal.

Maskeeritud inimeste näod on kaetud, et peatada uskumuste kohaselt halvad sõnad. Nad käivad majast majja, ennustavad tulevikku ja saavad selle eest kodukalja ja pudruga pannkooki ning kuivatatud toomingamarju.

Jõuluööl on niidumaridel tavaks käia laudas lammaste jalgu katsumas ning katsuda seal pimedas kinni pyyda valge lambatall – see pidavat kindlasti õnne tooma.

Allikas: Fenno-Ugria